Merkel en Schulz sluiten tóch een deal met elkaar: gezinshereniging voor maximaal 1.000 personen per maand

Geen categoriejan 31 2018, 10:00
Alleen SPD-leden kunnen Merkel IV nu nog tegenhouden.
Hé wat jammer. Eergisteren konden we blij berichten dat het toch niet helemaal goed ging met de gesprekken tussen Angela Merkel en Martin Schulz. De twee zouden serieus met elkaar overhoop liggen over het vluchtelingenbeleid. Met name de gezinshereniging voor vluchtelingen zou een probleem zijn.
Nou, helaas, gisteravond hebben de twee onderhandelaars dat probleem de wereld uitgeholpen. Ze zijn akkoord met een compromis: gezinshereniging voor vluchtelingen wordt beperkt tot maximaal duizend personen per maand. Daar konden zowel Schulz als Merkel zich in vinden.
CSU-leider Horst Seehofer -- de CSU heeft een alliantie met CDU en zijn steun is dus onmisbaar voor Merkel -- schijnt er minder blij mee te zijn en wil voorlopig niet akkoord gaan met een deal, maar vindt het wel prima dat dit 'knelpunt' verschoven wordt tot de zomer. Dan is het nieuwe kabinet Merkel IV natuurlijk al lang aangetreden.
De enigen die nu nog roet in het eten kunnen gooien zijn SPD-leden. De voorzitter van de jongerenbeweging van die partij, Kevin Kühnert, is fel tegen de coalitie met Merkel ook al omdat hij denkt dat de SPD alleen als oppositiepartij "de nationalistische AfD" achter zich kan houden. Bij het afgelopen partijcongres in Bonn kreeg deze jongeman het meeste applaus, maar over het algemeen geldt dat SPD'ers vaak tóch meestemmen met de leiding van hun partij. En die is toch echt voor een coalitie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten