Met open grenzen pakken we mensensmokkel niet aan

Geen categoriefeb 20 2015, 12:00
Mensensmokkelaars weten heel goed hoe ze de incidentele controles moeten vermijden.
De argumenten om de grenzen te sluiten en weer échte grenscontroles in te voeren stapelen zich op: we moeten niet alleen uit Schengen om moslimterroristen te kunnen tegenhouden bij de grenzen en om de immigratie te kunnen beperken, maar ook om mensensmokkel tegen te gaan. De willekeurige extra controles van politie en marechaussee bij de Nederlandse grens (meer mogen we niet doen van Brussel) hebben amper effect op de mensensmokkel:
Politie en marechaussee hebben vorig jaar veel extra controles uitgevoerd, maar nauwelijks extra verdachten van mensensmokkel opgepakt. In 2014 waren er vijftig procent meer inspecties van auto's, bussen en treinen dan in 2013. Dat leverde slechts 26 extra aanhoudingen op.
Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie hebben mensensmokkelaars andere methoden ontwikkeld. Het smokkelen van mensen gaat steeds vaker per trein en bus. "Omdat de dader hierdoor de vreemdelingen niet zelf hoeft te vervoeren, wordt de pakkans kleiner." Dat zal ongetwijfeld een rol spelen, maar belangrijker nog is dat mensensmokkelaars weten dat politie en marechaussee maar beperkte middelen hebben en niet fulltime aan de grenzen mogen controleren.
Dat is een groot probleem. Een nog groter probleem is dat Brussel niet erkent dat dat een groot probleem is. We moeten onze eigen grenzen kunnen controleren als wij dat nodig vinden. En het is in deze tijd harder nodig dan ooit. Zolang Brussel niet naar ons luistert, is er maar één mogelijkheid en dat is dat Nederland stopt met Schengen. Dat is vervelend voor de vrijhandel tussen Europese landen, maar daar verzinnen we dan wel wat op.
Nu kunnen criminelen doen wat ze willen omdat wij geen grenscontroles mogen uitvoeren. Het is te zot voor woorden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten