Tips binnen over gevaarlijke laserpennen Schiphol

Geen categorienov 11 2015, 14:00
De politie heeft inmiddels meer dan 70 tips ontvangen over de laserpenincidenten bij Schiphol van de afgelopen tijd.
Gisteravond besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan een zaak die piloten al maanden ergert. Sinds juli zou iemand piloten willen hebben hinderen bij hun landingen op luchthaven Schiphol. Tientallen van hen deden melding van de incidenten. Het zou om een laserpen gaan, waarmee steeds zeer gericht op de cockpit van de vliegtuigen zou worden geschenen.
Dat deze pen een gevaar is voor de piloten vertelde piloot Arthur van den Hudding in EenVandaag:

Vorig jaar was er al commotie rondom de laserpen. Nederlandse oogartsen sloegen alarm. In twee jaar tijd waren er zeventien gevallen waar mensen door een laserpen onherstelbare oogschade opliepen.

De pen vormt hiermee een gezondheidsrisico voor de piloten, maar ook een veiligheidsrisico voor hun vluchten. Piloten zijn 's nachts veelal afhankelijk van lichtsignalen op de landingsbanen voor een veilige landing, zeker bij verminderd zicht door regen of mist. In dit soort gevallen kan een laser erg afleidend werken bij de navigatie.
Op basis van de verhalen van de piloten is de locatie van de laserpen ergens in Hoofddorp, ten zuiden van Schiphol. De kans is groot dat het iemand betreft die in een flat woont met uitzicht op de luchthaven. De politie meldt nu dat er 70 tips zouden zijn binnengekomen over de pen. Ook daaruit blijkt Hoofddorp het meest waarschijnlijke plaats delict is. Meer details, onder andere of er al verdachten in de zaak zijn, zijn niet bekend gemaakt. Het specifiek beschijnen van vliegtuigen en piloten met laserpennen is overigens sinds 2012 een strafbaar feit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten