Slotervaartziekenhuis verdient bakken met geld aan heroïne

Geen categorienov 11 2015, 15:00
CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot is er niet over te spreken dat het Slotervaartziekenhuis rijk wordt door de productie van heroïne.
Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis verdient al jaren miljoenen aan de productie en distributie van heroïne. Dat bericht het Parool.
Een dochterbedrijf van het ziekenhuis maakt de heroïne in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Dat klinkt wellicht een beetje raar, maar het ministerie deelt deze heroïne uit aan zware drugsverslaafden; mensen die zonder de drugs in elkaar storten. Zij krijgen de heroïne onder begeleiding van hulpverleners toegediend.

De heroïne-bv maakt meer dan dertig procent winst op het product, een zeer hoge marge. Van de drie miljoen die de bv van het ministerie jaarlijks als vergoeding krijgt, is meer dan één miljoen winst. Die ging naar het eigen vermogen van het ziekenhuis - een kwart van dat totale vermogen werd verdiend met productie en verkoop van heroïne.

Dat blijkt allemaal uit een nieuw boek van Aysel Erbudak van de journalisten Bas Soetenhorst (Het Parool) en Jeroen Wester (NRC Handelsblad), dat De Kraak van het Slotervaartziekenhuis heet.
Uit documenten blijkt dat het ministerie in een intern document zich ernstig zorgen maakte over de snelle stijging van de prijs. Ambtenaren geven toe dat ze die prijsstijging niet goed in de gaten hebben het houden: het was 'gewoon' ontsnapt aan de aandacht.
CDA'ers Hanke Bruins Slot is hier absoluut niet over te spreken. Zij laat weten:

"Heroïneverstrekking is een noodzakelijk kwaad, het is ongewenst dat daarop wordt verdiend."

De Kamer staat steunt de idee om heroïneverslaafden met heroïne te verstrekken, maar is geschokt door deze cijfers. Het betreft in hun ogen immers een noodzakelijk kwaad; iets wat moet gebeuren, maar waar we absoluut niet trots op zijn. Daarom is het in de ogen van het CDA volkomen onacceptabel dat het Slotervaartziekenhuis hier stiekem rijk van wordt. Want ja, het is stiekem: de informatie wordt buiten de boeken gehouden. In de tussentijd zijn er maatregelen genomen door de regering om te voorkomen dat er winstuitkeringen worden gedaan (ja ook dat is gebeurd), maar de minister heeft het parlement nooit geïnformeerd over de winstgevend zijn voor het Slotervaartziekenhuis.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten