Minister Carola Schouten (CU) stopt ICT-waanzin: miljoenen euro's verdwenen in brakke systemen

Minister Carola Schouten (CU) stopt ICT-waanzin: miljoenen euro's verdwenen in brakke systemen

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) werkte afgelopen maanden hard aan een nieuw ICT-systeem. En wat er toen gebeurde verbaast niemand: het liep uit de hand, koste miljoenen euro's extra en leverde helemaal niets op. Geheel in lijn met andere IT-investeringen van de overheid liep het uit op een fiasco.

Minister Carola Schouten (CU) liet het Bureau ICT-toetsing (BIT) onderzoeken hoe het project verliep en 'trekt per direct de stekker eruit'. De bewindsvrouwe faalde wellicht hard in het tegenhouden van het EU-verbod op de pulsvisserij, maar in deze casus denkt ze helder na en handelt ze tevens correct. Logisch, ze is nu wel volledig juridisch bevoegd!

De situatie is als volgt: volgens het BIT-onderzoek zou de implementatie van de software bij NVWA hoger uitvallen dan de (tweede) begroting van 95 miljoen euro. Van het potje dat resteert is nu nog 30 miljoen euro over. Eerder werd nog begroot dat het project slechts 36 miljoen zou kosten! Miljoenen zijn verdwenen in een zwart gat, via AGConnect.

Niet alleen lopen de kosten erg snel op, maar liep ook de ontwikkeltijd van de software uit de hand. De IT-bedrijven die het project uitvoeren waren niet in staat om een planning te maken die 'enigszins een benadering' bleek van het daadwerkelijke werk. Qua tijd zou het, ware niet voor Carola Schouten, nog eens 22 maanden extra duren!

Met andere woorden: de risico's werden steeds groter en de kosten lopen hard op... Een garantie op resultaat was er niet. Heel goed van onze minister Carola Schouten dat ze de stekker uit het project trekt. In tegenstelling tot de gemeenteraadsleden in de Gemeente Emmen begrijpt Schouten dus wél de principes van de 'sunk cost fallacy'. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Keurig!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties