Minister Schouten (CU) met lege netten thuis: 'Geen duidelijkheid voor pulsvisserij'

Geen categoriefeb 19 2019, 16:00
ChristenUnie-minister Carola Schouten kan de pulsvisserij in Nederland nog steeds geen duidelijkheid geven. Zo schrijft ze in een Kamerbrief. Vorige week was Schouten nog vol vuur en trots dat ze een 'transitieperiode' voor elkaar heeft gebokst in Brussel. Hierdoor zouden de pulsvissers de tijd hebben om hun onderneming aan te passen aan de wetten van Brussel, maar zelfs die kortstondige transitieperiode wordt nu onzeker.
Volgens de Europese regelgeving zou slechts 5% van de visserij mogen bestaan uit pulsvissers, zo valt te lezen op NOS Teletekst. Terwijl Schouten dus vergunning afgaf in samenspraak met de Europese Commissie blijken deze vergunning nu ineens niets waard. En ook haar belofte om op te komen voor 'de belangen van de Nederlandse visserij' lijkt nu op losse schroeven te staan.
Maar nu blijkt dus zelfs de transitieperiode onzeker! Sterker nog, ze kan niet eens duidelijkheid geven over de situatie van de pulsvissers. Die leven nu in onzekerheid en hun bestaan wordt bedreigd omdat een aantal bureaucraten in Brussel, onder aanstichting van de Franse lobby, deze duurzame visserij wil verbieden. Nou lekker dan. Blijkbaar is het lot van de vissers totaal niet relevant voor Brussel en dat de minister nu met zo'n slappe houding en lege netten thuis komt is onacceptabel.
Want de pulsvissers zijn hardwerkende ondernemers. Ze moeten vaak geld lenen om te investeren in hun bedrijven. En als dan ineens hun vergunningen worden ingetrokken, hebben ze geïnvesteerd in een technologie waarvoor niet langer toestemming wordt verleend. Dat ze dan alsnog tienduizenden euro's moeten afdragen aan schuldeisers doet niet ter zake. Daar helpt de Brusselse elite hen niet bij!
Met het nieuws dat Schouten nu zelfs geen duidelijkheid meer kan geven over de door haar geponeerde 'transitieperiode' is een veeg teken. Het suggereert dat de minister 'niet met de vuist op tafel durft te slaan' en dat ze 'legalistische overwegingen' belangrijker vindt dan de realiteit van hardwerkende ondernemers. Het is een absolute schande. Tijd dus dat Schouten aan de kant wordt gezet en minister president Rutte het woord gaat voeren.
Wellicht dat hij wél potjes kan breken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten