Ministerie vernietigde gevoelige documenten om Wob-verzoek te voorkomen

Geen categorieokt 31 2015, 20:00
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft interne emails en andersoortige vormen van correspondentie met de gemeente Utrecht opzettelijk vernietigd. Dat deden de ambtenaren uit angst voor een Wob-verzoek.
Een Wob-verzoek is een verzoek op openbaarmaking dat gedaan wordt via de Wet openbaarheid van bestuur. Zowel individuele burgers, organisaties als journalisten maken regelmatig gebruik van de Wob om na te gaan wat er precies gebeurt. Er is een behoorlijke markt omheen ontstaan. Zo geeft advocaat Roger Vleugels speciale cursussen voor geïnteresseerden.
Hoe dan ook, het Radio 1-programma Argos bericht vandaag dus dat het ministerie bepaalde documenten bewust vernietigd heeft om te voorkomen dat er zo'n verzoek zou kunnen worden gedaan. Nu.nl legt uit om wat voor documenten het precies gaat:

Het zou hierbij gaan om correspondentie uit juni en juli 2014 over de inzet van mystery guests bij de controle op de naleving van de drank- en horecawet [in Utrecht]. Jongeren jonger dan achttien jaar werden ingezet in diverse horeca-gelegenheden, om te controleren of de nieuwe leeftijdsgrens werd nageleefd.

De inzet van 'loktieners' zorgde voor veel kritiek van zowel horeca-ondernemers als politieagenten. In beide gevallen beschuldigden zij de gemeente Utrecht van uitlokking.
Volgens een voormalige ambtenaar van het ministerie gaf zijn leidinggevende hem de opdracht om de emails en andersoortige correspondentie te vernietigen omdat men bang was een Wob-verzoek mensen ervan zou overtuigen dat het ministerie een soort van assistent was van de gemeente.
Voor zowel de gemeente als het ministerie is dit een bijzonder groot probleem. Volgens experts is het namelijk niet toegestaan om dit soort documenten snel even te vernietigen - en zeker niet om de vermelde reden.
Het heeft er dan ook alle schijn van dat dit verhaal een staartje krijgt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten