Minstens 3900 vluchtelingen passeren grens Slovenië

Geen categorieokt 25 2015, 19:00
De vluchtelingenstroom van het Midden-Oosten naar Oost-Europa, en vandaar naar West-Europa gaat gestaag door. Dat blijkt uit officiële cijfers van de Sloveense overheid.
Volgens de Sloveense politie zijn er afgelopen nacht maar liefst 3900 vluchtelingen de grens overgestoken met Slovenië. Dat gebeurde bij het grensplaatsje Rigonce, een dorp met slechts 170 inwoners. De vluchtelingen komen uit Kroatië. Ze reizen naar Slovenië om vervolgens door te gaan naar Oostenrijk en Duitsland. Met name dat laatste land is populair, wat grotendeels komt doordat bondskanselier Angela Merkel eerder liet weten bereid te zijn om alle vluchtelingen op te vangen.
Arabieren hebben die uitspraak ook gehoord en trekken er dus massaal op uit. Het gevolg daarvan is dat Oost-Europa overspoeld wordt door asielzoekers, die rustig door hun landen wonen of reizen (door middel van het openbaar vervoer). Het zal niemand verbazen dat het daardoor nogal chaotisch is in dat deel van Europa.

Volgens NOS-correspondent Marcel van der Steen, die op dit moment bij de grensovergang in Rigonce is, zijn de opvangkampen daar intussen weer leeg. Dat zou er op duiden dat de autoriteiten de nieuwe lichting vluchtelingen zo snel mogelijk naar de grens met Oostenrijk hebben geleid.

Van der Steen legt uit dat hij later hoorde dat er 2.000 vluchtelingen op weg zijn naar Rigonce, "maar hoe accuraat die informatie is, is onduidelijk. Lokale autoriteiten hier klagen voortdurend dat er geen betrouwbare gegevens beschikbaar zijn."
Gisteren zeiden inwoners van Rigonce dat er de nacht ervoor bijna 2.000 mensen de grens waren overgestoken. Dat vonden zij toen al een schokkend hoog aantal. Afgelopen nacht is dat aantal dus verdubbeld. Het komt dan ook niet als een verrassing dat de Sloveense autoriteiten steen en been klagen. Zij zeggen dat ze deze aantallen niet aan kunnen en hulp nodig hebben van Europa.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten