MKB: verhoging btw is "een dolksteek in de rug van ondernemers"

Geen categoriejun 17 2015, 14:00
MKB-Nederland is niet te spreken over de plannen van het kabinet om het lage btw-tarief bijna geheel af te schaffen.
Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland (Midden en Klein Bedrijf Nederland) noemt de plannen een "dolksteek in de rug van ondernemers." Hij legt uit:
"Die ondernemers hebben net de crisis overleefd en krabbelen nu weer overeind. De btw-verhoging is absoluut onaanvaardbaar."
Zoals wij eerder vandaag berichtten wil het kabinet het lage btw-tarief bijna helemaal afschaffen. Het tarief van 6% zou alleen nog maar van toepassing zijn op 'primarie levensmiddelen.' Alle andere producten en diensten zouden, als het kabinet zijn zin krijgt, in het btw-tarief van 21% gaan vallen.
Dit betekent dat de recreatiesector, de tuinbouw en de schilders- en stukadoorsbranche, en kappers meer btw zullen moeten afdragen, wat natuurlijk in hogere prijzen voor klanten zal resulteren.
Een woordvoerder van Detailhandel Nederland, een organisatie die ook niet te spreken is over de plannen van het kabinet, voegt daar aan toe:
"Producten worden hierdoor duurder, waardoor mensen minder gaan kopen. Dat heeft ernstige gevolgen voor de omzet van winkeliers."
Ondertussen dringen de oppositiepartijen er bij het kabinet op aan om het debat over de hervorming van het belastingstelsel in alle openbaarheid te voeren. Tot nu toe heeft het kabinet die verzoeken naast zich neergelegd, maar het lijkt waarschijnlijk dat het proces uiteindelijk toch transparanter wordt - zo niet vrijwillig vanuit de regering dan door lekken van de oppositiepartijen die betrokken zijn bij de onderhandelingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten