Model Jessica Gyasi, stop met je geklaag! Ooit een man zien poseren voor lingerie van de Hunkemöller!?

Model Jessica Gyasi, stop met je geklaag! Ooit een man zien poseren voor lingerie van de Hunkemöller!?

In haar column van deze week heeft Hanna Wittebroek weinig tijd voor modellen zoals Jessica Gyasi die zichzelf in de slachtofferrol plaatsen: "Voor bepaalde opdrachten zijn bepaalde groepen mensen als model gewoon uitgesloten. Heb jij ooit een man zien poseren voor de nieuwste lingerie van de Hunkemöller?"

Als model moet Jessica Gyasi (31) haar Ghanese achtergrond voortdurend verdedigen. De modewereld is voor ieder model hard, maar worden afgewezen op iets waar je niks aan kunt doen – dát doet pas pijn.

Dát doet pas pijn! Afgewezen worden - als model - op iets waar je niets aan kunt doen. Met veel verbazing las ik bovenstaand citaat, waarin Jessica Gyasi overduidelijk de slachtofferrol opzoekt. Jessica is niet-blank en is ervan overtuigd dat zij daarom zielig is, omdat ze afgewezen wordt omdat ze een donkerdere huid heeft ten opzichte van de blanke modellen.

Ten eerste, het gehele modellenbestaan is een aaneenschakeling van afgewezen worden op uiterlijke kenmerken waar je niks, tot weinig, aan kunt doen. Sterker nog, alvorens model te kunnen worden, worden aan mannen en vrouwen bepaalde eisen gesteld, eisen waaraan een heel groot deel van de bevolking simpelweg niet voldoet. Zo lees ik op de website van Elite Models dat je als vrouw in ieder geval niet kleiner mag zijn dan 1,73m en dat een man minstens 183 centimeter de lucht in moet steken. Balen, want het overgrote deel van de bevolking voldoet niet aan die eis, een eis waar je niks aan kunt doen, dát doet pas pijn!

Ten tweede, voor bepaalde opdrachten zijn bepaalde groepen mensen als model gewoon uitgesloten. Heb jij ooit een man zien poseren voor de nieuwste lingerie van de Hunkemöller, een oudere vrouw voor kinderkleding of een blonde vrouw voor een nieuwe shampoo voor bruin haar? Nee, natuurlijk niet. En zo is het dus ook volstrekt logisch dat een getint model niet wordt gevraagd voor een bijna-witte foundation, niks zielig aan.

En ten derde, er zijn echt genoeg niet-blanke modellen actief in de modewereld die veel bereiken. Neem Tyra Banks, Naomi Campbell of Chanel Iman. Allemaal vrouwen die niet onder doen voor blanke modellen in de – keiharde – modewereld.

Jessica Gyasi, jezelf in de slachtofferrol zetten met behulp van compleet irrelevante argumenten, dát doet mij pas pijn!

Hanna Wittebroek werkt voor de decentrale overheid en is niet op haar mondje gevallen. Zij zal vanaf heden iedere donderdag een column verzorgen over waar ze zich aan gestoord heeft in de afgelopen week in Nederland.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties