Mondkapjesslijter Sywert van Lienden onder vuur: 'Hij sloot geheime coronadeals!'

Mondkapjesslijter Sywert van Lienden onder vuur: 'Hij sloot geheime coronadeals!'

Sywert van Lienden bij Op1. Bron: Screenshot NPO.

CDA-partijprogrammaschrijver Sywert van Lienden is heel actief in de coronasector. Zo zou hij geheel belangeloos enorme ladingen mondkapjes naar Nederland hebben verscheept omdat de regering dat niet voor elkaar kreeg. Maar nu blijkt dat dit "belangeloze" handelen heel wat minder belangeloos was dan Sywert verkondigde. Via "geheime deals" is hij er alsnog flink op vooruit gegaan. En dat geldt ook voor vrienden van hem.

Sywert roept al tijden dat hij het allemaal "belangeloos" doet. Hij verdient niets aan zijn mondkapjesslijterij - en andere coronaprojecten. Hij doet het omdat het noodzakelijk is. En nuttig. Dienend, enzo.

Maar volgens de Volkskrant klopt dat allemaal niet. "Geheim bleef dat hij via een eigen bedrijf toch verdiende aan de pandemie," aldus de krant. En er was nog een geheim volgens de krant: "[D]at het RIVM zijn mondkapjes kwalificeerde als ‘een onacceptabel gezondheidsrisico’."

"Uit tientallen interne documenten, contracten, mails en rapporten in het bezit van de Volkskrant wordt duidelijk," beweert de krant, "dat Van Lienden en zijn compagnons [...] meer zijn dan bezorgde burgers die in actie komen op een moment van nationale nood. De grote miljoenendeals blijken via hun eigen bv’s te lopen."

Publiekelijk heeft Van Lienden nooit toegegeven dat hij ook financiële belangen had bij de deals. Maar, zegt hij tegen de Volkskrant, "We zijn er open over geweest richting onze partners. Niet naar buiten, maar daar was ook geen reden toe."

Blijkbaar was daar wel reden toe toen hij dacht dat hij zichzelf en zijn projecten kon verkopen als zijnde geheel sociaal. Zie deze tweet bijvoorbeeld, waar HP journalist Ton F. van Dijk hem op aanspreekt:

Op 5 mei vorig jaar maakte Van Lienden bekend dat hij ontslag nam als ambtenaar. Zeg maar zijn persoonlijke bevrijdingsdag. Hartstikke leuk. Het was, schreef hij op Twitter, wel een risico met een gezin, een hypotheek, etc., maar dat was het hem wel waard. Vrijheid!

Nou, zegt de Volkskrant daarover, experts geven aan dat deze stap heel wat minder risicovol is geweest dan Van Lienden ons wil doen geloven. Want de coronadeals die hij met de overheid heeft gemaakt zouden hem "schathemelrijk" hebben gemaakt.

Hoeveel hij verdiend heeft wil Van Lienden niet zeggen volgens de krant. "Zijn partner Camille van Gestel erkent "dat er iets is overgebleven." Maar "uit zijn kennissenkring valt te horen dat hij ‘multimiljonair’ is geworden," wat toch significant meer is dan "iets."

Van Liendens reactie op het werk van de Volkskrant? "Ik vind het buitengewoon onplezierig en nasty. Mensen zijn de kritiek blijkbaar zat. Boontje komt om zijn loontje." Want, zegt hij, hij wordt nu alleen maar aangevallen omdat hij zo vaak kritiek uit op het coronabeleid van het kabinet. Dit zou dan ook slechts een afrekening zijn.

Maar, sluit de Volkskrant af, de 40 miljoen mondkapjes van Van Lienden zijn niet naar de zorg gegaan. Ze liggen nog op voorraad omdat er te veel is ingekocht. "De 100,8 miljoen euro is wel overgemaakt."

Volg mij op Twitter en word gratis en voor niets lid van mijn Telegram-kanaal.

Ik denk dat ik binnenkort ook maar even wat altruïstisch werk ga doen. Daar zal mijn vrouw ongetwijfeld héél blij van worden!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties