Muiterij in Schulz-land: tegenstanders ronselen leden om tegen coalitie met Merkel te stemmen

Geen categoriejan 24 2018, 16:00
Kapitein Martin Schulz heeft zijn sociaaldemocratische SPD-schip behendig richting een nieuwe 'Grote Coalitie' met Merkel's CDU weten te sturen, maar het lijkt er met de dag meer op dat hij een muiterij zal moeten neerslaan voor hij op zijn bestemming - macht - aankomt.
De SPD-leiding ontving gisteren interessant nieuws: nadat het ledenaantal van hun sociaaldemocratische partij - zeg maar de Duitse zus van de PvdA - al jaren daalt, was er nu opeens weer een stijging te zien. 'Goed nieuws voor hen', zou je denken, maar al snel bleek dat allesbehalve het geval te zijn. Want: die nieuwe leden melden zich en masse aan om de coalitiebesprekingen te saboteren.
De PvdA was niet de enige partij die vorig jaar keihard onderuit ging bij parlementsverkiezingen: het lijkt een Europese trend te zijn. De SPD, traditioneel een volkspartij in Duitsland, kreeg slechts 20,5% van de stemmen, waar dat in 2013 nog 25,7% was: zo'n 20% van hun stemmers zijn in de tussentijd dus afgehaakt. Die klap kwam hard aan, en deed de partijleiding - terecht - beseffen dat het tijd was om eens niét te regeren en in de oppositiebankjes haar wonden te likken. Lang leek het erop dat dat ook zou gebeuren, maar toen Merkel plotseling toch geen akkoord wist te bereiken met de liberale FDP en de klimaatmaffia van de Grüne, kwam ze toch bij Schulz aankloppen.
Die zag daar wel wat in - hij had immers gedaan alsof hij het beste voor zijn partij had gewild en kon nu tóch voor de macht gaan - maar dat sentiment wordt niet overal gedeeld. Sterker nog: het mort stevig binnen de partijgelederen. De 'Parteitag' van de SPD in Bonn zei afgelopen weekend weliswaar "ja" tegen onderhandelingen over een 'Grosse Koalition', of 'GroKo' met Merkel, maar dat wil niet zeggen dat sommige elementen in de partij fel tegen blijven. Zij zien in dat het nogmaals aangaan van een coalitie met de grotere CDU/CSU desastreus zou zijn voor de socialisten, en dat de komende vier jaar beter gebruikt zouden kunnen worden om de partij opnieuw uit te vinden. Allemaal zeer terecht, maar daar wil de grote leider niets vanaf weten.
De enige manier om dit nog tegen de houden, is via de ledenvergadering die zal worden gehouden zodra - als - er een coalitieverdrag ligt. De leden zullen dat verdrag dan eerst moeten goedkeuren, alvorens de SPD definitief meedoet. Vandaar dat Jusos, de jongerenafdeling van de SPD, nu een campagne begonnen is om zoveel mogelijk nieuwe leden voor de partij te werven, puur met het doel om die mensen tegen te laten stemmen, later dit jaar.
En dat vindt Schulz niet leuk. Hij en zijn mede-partijbobo's zijn vandaag dan ook 'spontaan' met het voorstel gekomen een datum vast te stellen, waarop men lid moet zijn om mee te mogen stemmen bij de vergadering. Een totale minachting voor de eigen partijdemocratie natuurlijk, maar hé: in de strijd om macht is alles geoorloofd, blijkt maar weer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten