Na kerstcrisis gaan VVD en PvdA naar recordverlies

Geen categoriedec 21 2014, 9:45
De kerstcrisis mag dan bezworen zijn, maar getuige de nieuwe peiling van De Hond geldt dat nog lang niet voor de vertrouwenscrisis van VVD en PvdA met hun achterban.
Het viel te verwachten: in een week die in het teken stond van de eerste échte kabinetscrisis van Rutte II, vluchten er kiezers weg bij PvdA en VVD. Het zijn er niet veel (want toegegeven, beide regeringspartijen hebben inmiddels al een hele hoop ingeleverd sinds de laatste verkiezingen), maar het is toch weer wat; beide coalitiegenoten moeten één blauwe stoel vaarwel zeggen. Beide zetels gaan vervolgens naar de PVV, terwijl GroenLinks één zetel oppikt van de Piratenpartij die onder de kiesdeler wegzakt.
En fin, dit is het deze week:
peiling21-12
Maar voor PvdA en VVD zijn de electorale rapen nu echt gaar. De VVD komt nu wel gevaarlijk dicht in de buurt van de 15 zetels, die voor die partij gelden als psychologische ondergrens waarna het intern nog wel eens een revolte zou kunnen veroorzaken. De PvdA gaat daarnaast naar diens laagste niveau allertijden en staat nu op gelijke hoogte met GroenLinks. Extra genant voor Rutte en Samsom: tezamen zijn VVD en PvdA nu kleiner dan de PVV in diens eentje.
Het is dus duidelijk dat de nieuwe zorgwet nu een genomen hobbel is, maar het blijkt ook dat voornamelijk de PvdA nog niet lang uit de problemen is. De werkelijk desastreuze peilingen zullen senatoren - en wellicht ook Tweede Kamerleden - van die partij alleen maar inspireren om nog vaker te muiten of zich als dissident te boek te laten zetten. Dergelijke eigengereidheid was de oorzaak van de politieke crisis van de afgelopen week, en het zou dus zo opnieuw kunnen gebeuren. De omstandigheden waarin zo'n crisis ontstaat zijn eerder gunstiger dan ongunstiger geworden voor tumult.
Alle riemen vast voor dit kabinet, dus. 2015 wordt het moeilijkste jaar tot dusverre voor de monstercoalitie van liberalen en sociaal-democraten.
Zie op de volgende pagina wat De Hond nog meer gepeild heeft: wat kiezers vinden van de vervolging van Wilders, en hoe lang ze denken dat dit kabinet nog blijft zitten.
peilingextra
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten