Nederland anno 2017: politie biedt excuses aan voor foto met Zwarte Pieten op Facebook

Nederland anno 2017: politie biedt excuses aan voor foto met Zwarte Pieten op Facebook

Arm, arm Nederland.

'Waar gaat het heen met dit land', is een vraag die steeds vaker in mijn hoofd rondspookt de afgelopen tijd. Waar de Sinterklaastijd traditioneel een tijd is van verzoening waarbij iedereen - rijk of arm, blank of zwart, religieus of niet-religieus - samenkwam om hetzelfde mooie volksfeest te vieren, is dat tegenwoordig wel anders. Het is verworden tot een periode van het jaar - die inmiddels al in augustus lijkt te beginnen - waarin eeuwige discussies en zelfs grove doodsbedreigingen aan de orde van de dag zijn. Nee, Sinterklaas is allang niet meer wat het ooit was.

Dat merken we ook wel weer aan de houding van de politie tegenwoordig. Zoals ik hierboven al zei is het feest van de goedheiligman oorspronkelijk een feest waar iedereen aan meedoet, overal in ons land. Ook de politie doet graag op haar eigen manier mee, en neem het ze eens kwalijk: de slogan 'de politie is je beste vriend' versterkt men graag met leuke acties. Dat dachten waarschijnlijk ook teamleden van de politie in Arnhem-Noord toen ze dit bericht op hun Facebookpagina plaatsten:

Piet_2

Hartstikke leuk natuurlijk, als het aan mij ligt. Maar wie ben ik hè? In de ogen van zekere "RACISME!!"-schreeuwers als Sylvana Simons waarschijnlijk een blanke, boze, racistische man die niet snapt hoeveel white privilege hij heeft, ofzo. Hoe dan ook: er kwam meteen een ware storm van kritiek op het bericht. Want: hoe durft de politie het om Zwarte Piet als oké neer te zetten? Dat 99% van dit land helemaal niets ziet in alternatieve Pieten is daarbij natuurlijk een bijzaakje: als een kleine groep gekrenkte zielen zich maar boos genoeg maakt, verandert er wel wat.

En na de nodige 'niet zo vriendelijke' reacties van Pietenhaters werd de foto weer verwijderd. Dag leuk gebaar! Maar daar bleef het niet bij. Ergens - ergens héél ver - valt misschien nog te verdedigen dat de politie geen zin heeft om een platform te zijn voor eeuwige discussies en daarom het bericht maar terugtrok. Maar dat ze vervolgens zo'n mea culpa ervoor in de plaats uitgooien, is simpelweg bizar:

Jawel: hier maakt onze politie - de bewaarder van de orde in Nederland - een enorme knieval voor hen die niets hebben met onze tradities en zich door alles benadeeld voelen. Dat ze zich uit de discussie willen houden is natuurlijk onzin: door die foto te verwijderen en dit ervoor in de plaats te nemen, geef je wel duidelijk aan aan welke kant je staat. Juist dát maakt deze discussie zo ontzettend complex: er is geen middle ground hier. Of je houdt Piet zoals hij altijd was, of je doet dat niet. Proberen een 'compromis', zoals de roetveeggedrochten, te vinden, is enkel uit te leggen als het kiezen van partij tégen dit mooie volksfeest.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties