Nee, Lodewijk Asscher zal niet de grote redder zijn van de PvdA

Geen categorieokt 16 2016, 19:00
De sociaaldemocraten zullen genoegen moeten nemen met een bijrol bij de komende verkiezingen.
Uit de peiling van Maurice de Hond blijkt dat Lodewijk Asscher nu al de favoriet is voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Zoals Tim vanmorgen al uitlegde:

Maar de magie van Samsom lijkt uitgewerkt. Vier jaar later is hij de meest uitgebluste politicus van Den Haag. Als overmaat van ramp meldt ook Lodewijk Asscher zich nog in de lijsttrekkerverkiezingen – morgen maakt hij z’n kandidatuur officieel – maar ondanks dat de Amsterdamse vice-premier nog niet officieel meedoet met de strijd staat hij wél al ruim bovenaan de peilingen, zo weet Maurice de Hond te peilen.

Onder PvdA-stemmers krijgt Asscher voorlopig de steun van 47%. Samsom volgt op grote afstand met 26%. Dat is een ongekend groot verschil. Het gebeurt niet zo vaak dat een zittend lijsttrekker zo duidelijk wordt weggevaagd door een concurrent. Als Samsom hier niet snel verandering in brengt zal hij de handdoek dan ook wellicht van tevoren al in de ring gooien. Op deze manier verliezen zou namelijk een vreselijke vernedering zijn.
De vraag is natuurlijk of de PvdA met Asscher aan het roer opeens een comeback zal maken. PvdA'ers zelf hopen en denken dat ongetwijfeld. Daarom willen ze Samsom immers vervangen: met Asscher denken ze een beter resultaat neer te kunnen zetten.
Helaas voor die sociaaldemocraten blijkt totaal niet uit de peiling dat Asscher de partij opeens weer groot maakt. Maurice de Hond zelf legt uit:

Op dit moment geeft als Asscher lijsttrekker zou zijn bij de PvdA, 2% meer kiezers de PvdA een grote kans op een stem dan als Samsom of Monasch de lijsttrekker zou zijn.

2 procent. Dat is niet alleen historisch laag, zoals De Hond ook zegt, maar lachwekkend. Asscher moet dus zogenaamd de grote verlosser van de PvdA worden, maar ook hij zal het op z'n best dus maar een paar procent beter doen dan Samsom.
Het moet nog doordringen tot de partijtop van de PvdA en hun vrienden in de media, maar de gemiddelde kiezer is gewoon helemaal op ze uitgekeken. Bij de vorige verkiezingen maakten ze een comeback door met behulp van een fris gezicht net te doen alsof de partij daadwerkelijk vernieuwd was, maar zoiets lukt je niet iedere keer. Iets met ezels en stenen. De PvdA van Samsom is dezelfde als die van Cohen, en de PvdA van Asscher zal dezelfde zijn als die van Samsom. Jan met de Pet begrijpt dat best... en dat is precies waarom de PvdA volgend jaar hoe dan ook ten onder gaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten