Netanyahu: ik ga niet met links in zee na verkiezingen

Geen categoriefeb 09 2015, 15:00
Israël kan straks kiezen tussen links of rechts. Er is geen middenweg.
Een dag voordat wij de Provinciale Staten kiezen waarmee wij Rutte II naar huis kunnen sturen, mogen de Israëli's naar de stembus. 17 maart wordt de dag van de waarheid voor Israël. Kiest het land voor de centrumrechtse zittende premier Bibi Netanyahu (Likoed) of voor de linkse Isaac Herzog (Arbeidspartij) en Tzipi Livni (Hatnuah)? Kiest het land voor veiligheid en realisme in de buitenlandse politiek of niet?
Begin december stond rechts er bijzonder goed voor in de peilingen. Maar die virtuele winst begint langzaam maar zeker te verdampen. Wat er ook gebeurt, Netanyahu is in ieder geval niet van plan met de linkse partijen een coalitie te vormen. Het wordt steeds duidelijker: het wordt echt een keuze tussen links of rechts. Netanyahu, gisteren: "I will not assemble a coalition with the left-wing parties because there is a huge ideological gap today between the Likud party and Herzog and Tzipi Livni."
Om een meerderheid te krijgen in het Israëlische parlement zijn 61 zetels nodig. Volgens een recente poll staat de club van Herzog en Livni op 24 zetels, en Likoed op 20 zetels. We kunnen inmiddels de 16 zetels van Naftali Bennetts partij, Het Joodse Huis, wel bij Likoed optellen, omdat Netanyahu gisteren ook heeft gezegd dat hij met die partij in zee wil na de verkiezingen. Netanyahu's kamp staat dan al op 36 zetels. Dat is nog lang niet genoeg voor een meerderheid, maar een kwart van de Israëli's heeft dan ook nog geen idee op wie te stemmen.
Bennett zegt hetzelfde als Netanyahu. Livni is niet welkom bij een coalitie met de rechtse partijen:
Speaking on Channel 2 on Sunday, Bennett initially said, "I have no interest in attacking the national camp, but it's critical that people understand: The question is whether they want a coalition of Netanyahu and the Left, or a coalition of Netanyahu with me. Netanyahu will be the next prime minister. Everyone knows that. Whatever happens, if Livni gets in, she won't join our coalition. It's either Tzipi or us."
De rechtse coalitie van Netanyahu kan worden aangevuld met Avigdor Liebermans partij, Yisrael Beteinu, en enkele kleine rechts-orthodoxe partijen. Helaas is het dan nog niet genoeg. Een linkse coalitie is overigens net zo lastig te vormen. Daarom wordt de speech van Netanyahu op 3 maart in het Amerikaanse Congres een van zijn belangrijkste speeches ooit. Als hij daar laat zien dat hij de man is die gaat voorkomen dat Iran nucleaire wapens krijgt, dan zou Likoed zomaar weer de grootste partij van Israël kunnen worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten