'Niet mijn islam' vooral gesteund door roomblanke niet-moslims

Geen categoriejan 10 2015, 10:00
Zwaar teleurstellend.
Hoera, de drie dagen geleden opgerichte Facebook-pagina 'Niet mijn islam' heeft 12.000 likes verzameld! Dat zijn allemaal moslims die zich verzetten tegen de terreuraanslag van de radicale moslimextremisten die in Parijs de redactie van Charlie Hebdo hebben uitgemoord. Toch? Nou, niet helemaal. Of moet ik zeggen, helemaal niet? Oud-Kamerlid Jhim van Bemmel deed vanochtend vroeg de ontdekking dat vooral roomblanke niet-moslims de Facebook-pagina liken:
https://twitter.com/JhimvanBemmel/status/553811963117973504
Wie de pagina allemaal een like hebben gegeven is volgens mij niet zichtbaar, maar wat wél zichtbaar is, is wie dit allereerste bericht op de Facebook-pagina van 'Niet mijn islam' een like hebben gegeven. Ik zou zeggen, scroll even door de likes heen. Voor iedere moslim die ertussen staat, staan tien roomblanke niet-moslims. Niet-moslims die heel makkelijk kunnen zeggen dat het niet hun islam is, omdat ze geen moslim zijn.
Michael schreef gisteren een positief artikel over 'Niet mijn islam', omdat hij het zag als een goede ontwikkeling: hoe meer Nederlandse moslims zich verzetten tegen de radicale islam, hoe beter. Het goede nieuws: die Nederlandse moslims zijn er inderdaad, maar daar is alles wel mee gezegd. Het zijn er tot nu toe niet bijster veel.
Het is ronduit teleurstellend om te moeten constateren dat vooral niet-moslims het bewuste Facebook-bericht een like hebben gegeven, waaruit we volgens mij wel de voorzichtige conclusie mogen trekken dat vooral niet-moslims ook de pagina zelf een like hebben gegeven. We kunnen dus helaas niet doen alsof er sprake van massaal islamitisch verzet is tegen de radicale islam.
Zoals Michael gisteren óók schreef: een like achterlaten bij zo'n pagina is bij lange na niet genoeg.

Het is tijd voor gewone Nederlandse moslims vaak beïnvloed door het soefisme en/of het verlichtingsdenken, waar onze cultuur mee doordrongen is – om door te zetten en extremisten weg te jagen. Er moet een oorlog (van de pen, en in sommige gevallen van echt geweld, zie bijvoorbeeld ISIS in het Midden-Oosten) komen: een strijd om de ziel van de islam. Iedere moslim die jankt als iemand een cartoon maakt van de islamitische profeet Mohammed moet worden uitgelachen; niet alleen door het niet-islamitische deel van one bevolking, maar juist (en zéker) door medemoslims.

De strijd tegen de radicale islam is er een van een lange adem. De Facebook-pagina 'Niet mijn islam' is daar het zoveelste bewijs van.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten