Nieuwe arbeidswet minister Koolmees naait flexwerkers en werkgevers

Geen categorienov 07 2018, 17:00
Minister Koolmees (D66) van Sociale Zaken maakt er met zijn Wet Arbeidsmarkt in balans, een potje van. Het klinkt allemaal heel leuk, dat makkelijker ontslaan en verkleining van de kloof tussen vast en flex, maar het lijkt echt nergens op. Via RTLZ.
De huidige situatie maakt dat werknemers in vaste dienst (onbepaalde tijd) gigantisch duur uit kunnen vallen. Je kunt ze niet makkelijk ontslaan, bij ziekte moet je ze maximaal twee jaar doorbetalen en als je er écht van af wilt moet je ze zien te herplaatsen voor je ze kunt ontslaan. Logisch dus dat meer bedrijven voor flexwerk kiezen.
Flexwerk heeft echter ook flink wat nadelen. Ze zijn duurder en een hoog risico om in te investeren, want ze kunnen zo weer je bedrijf verlaten mét opgedane kennis.
Een grote oorzaak voor dit hele probleem komt door de PvdA onder Lodewijk Asscher, die destijds minister van Sociale Zaken was. Hij verkortte weliswaar de duur van de WW-uitkering die men zou kunnen krijgen, maar plakte allerlei voorwaarden bij andere aspecten van werken in dienstverband.
Zo is de ketenbepaling verkort, waardoor men binnen twee jaar slechts drie tijdelijke contracten kan krijgen, is de proeftijd in sommige gevallen geschrapt, kan men een transitievergoeding krijgen bij een dienstverband van twee jaar of langer en is er een wettelijk scholingsrecht voor werknemers geïntroduceerd.
Minister Koolmees maakt het nu nóg idioter door flexwerkers nóg duurder te maken en het weer mogelijk te maken ze drie jaar op rij een tijdelijk contract aan te kunnen bieden. Ontslag zou ook soepeler worden door diverse kleine misstanden nu als reden te kunnen geven, in plaats van één hoofdreden voor ontslag. Daar staat dan mogelijk wel een hogere ontslagvergoeding tegenover.
Feitelijk betekent dit dat werkgevers keihard worden genaaid doordat ze straks de keuze krijgen tussen 'duur' en 'heel duur', met de optie voor 'belachelijk duur' als je om wat voor reden dan ook spijt hebt van je keuze en iemand wilt ontslaan. Compleet idioot.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten