Kamer wil aanvullend schadefonds voor slachtoffers chroom-6

Kamer wil aanvullend schadefonds voor slachtoffers chroom-6

Screenshot Holland's Got Talent / RTL

Chroom-6, kennelijk een smerig goedje waar Defensie z'n medewerkers nog net niet mee heeft laten vingerverven. De regeling en vergoeding die nu voor de slachtoffers staat is niet voldoende, zo menen diverse politici. Dat meldt het AD.

Volgens de SP valt 90 procent van de slachtoffers op het moment buiten de regeling die voor de slachtoffers is getroffen. Dit komt doordat het kennelijk moeilijk aantoonbaar is of chroom-6 daadwerkelijk de oorzaak is voor het leed of dat er andere factoren waren die mee zouden hebben gespeeld bij de aantasting van de gezondheid.

De meeste mensen voelen echter wel aan dat chroom-6 bij het gros van de slachtoffers de hoofdrol zal hebben gespeeld. Van VVD, D66, CDA tot GroenLinks en de SP zijn nu diverse politici opgestaan die zich hebben uitgesproken tegen deze onrechtvaardigheid. Militaire vakbonden zijn het hier ook mee eens en pleiten net als de politici voor een ruimere regeling voor het schadefonds.

D66, SP en PVV willen eveneens dat het gebruik van chroom-6-verf wordt gestopt. Defensie heeft het gebruik al flink teruggebracht en het wordt alleen nog bij de luchtmacht gebruikt. Dit is natuurlijk een beetje mosterd na de maaltijd want Defensie wist al tientallen jaren dat chroom-6 schadelijk voor de gezondheid is, maar stelde haar medewerkers simpelweg niet op de hoogte. De schaderegeling die eerst werd aangekondigd kwam neer op iets minder dan een miljoen in z'n totaal, voor álle slachtoffers waarvan kon worden aangetoond dat chroom-6 hoogstwaarschijnlijk de oorzaak was. Dat voelde toen natuurlijk meer als een trap na dan een werkelijke boetedoening.

Terecht dus dat nu wordt gepleit voor een verruiming van de schaderegeling en de meeste slachtoffers waarschijnlijk degelijk worden gecompenseerd, voor zover dat mogelijk is natuurlijk.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties