snapshot2

Kamer wil aanvullend schadefonds voor slachtoffers chroom-6

Geen categorienov 07 2018, 18:00
Chroom-6, kennelijk een smerig goedje waar Defensie z'n medewerkers nog net niet mee heeft laten vingerverven. De regeling en vergoeding die nu voor de slachtoffers staat is niet voldoende, zo menen diverse politici. Dat meldt het AD.
Volgens de SP valt 90 procent van de slachtoffers op het moment buiten de regeling die voor de slachtoffers is getroffen. Dit komt doordat het kennelijk moeilijk aantoonbaar is of chroom-6 daadwerkelijk de oorzaak is voor het leed of dat er andere factoren waren die mee zouden hebben gespeeld bij de aantasting van de gezondheid.
De meeste mensen voelen echter wel aan dat chroom-6 bij het gros van de slachtoffers de hoofdrol zal hebben gespeeld. Van VVD, D66, CDA tot GroenLinks en de SP zijn nu diverse politici opgestaan die zich hebben uitgesproken tegen deze onrechtvaardigheid. Militaire vakbonden zijn het hier ook mee eens en pleiten net als de politici voor een ruimere regeling voor het schadefonds.
D66, SP en PVV willen eveneens dat het gebruik van chroom-6-verf wordt gestopt. Defensie heeft het gebruik al flink teruggebracht en het wordt alleen nog bij de luchtmacht gebruikt. Dit is natuurlijk een beetje mosterd na de maaltijd want Defensie wist al tientallen jaren dat chroom-6 schadelijk voor de gezondheid is, maar stelde haar medewerkers simpelweg niet op de hoogte. De schaderegeling die eerst werd aangekondigd kwam neer op iets minder dan een miljoen in z'n totaal, voor álle slachtoffers waarvan kon worden aangetoond dat chroom-6 hoogstwaarschijnlijk de oorzaak was. Dat voelde toen natuurlijk meer als een trap na dan een werkelijke boetedoening.
Terecht dus dat nu wordt gepleit voor een verruiming van de schaderegeling en de meeste slachtoffers waarschijnlijk degelijk worden gecompenseerd, voor zover dat mogelijk is natuurlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten