shutterstock 1792105841

Nog meer CHAOS in half weggevaagd Beiroet: 'Dode, gewonden en een gekraakt ministerie'

Geen categorieaug 08 2020, 20:00
Beiroet staat letterlijk in brand. De hoofdstad van de failliete staat Libanon krijgt crisis op crisis te verwerken. Zeker 110 mensen zijn zaterdag gewond geraakt bij ernstige rellen die waren gekeerd tegen de (corrupte) regering van het land. Een agent moest het uit de hand gelopen protest bekopen met de dood.
Op een centrale plek in het centrum van Beiroet met de toepasselijke naam het Martelaarsplein protesteerden tienduizenden boze en wanhopige Libanezen tegen hun regering. Er waren al langer anti-corruptie protesten aan de gang in Libanon, maar deze keer richtte het protest zich vooral tegen de manier waarop de autoriteiten zijn omgegaan met de gigantische en allesvernietigende explosie in de hoofdstad, eerder deze week.
De Libanese politie kon -waarschijnlijk op bevel van staatshoofd Michel Aoun- het protest van de wanhopige Libanezen niet waarderen en reageerde met traangas nadat een groep demonstranten probeerden om door een barrière heen te breken om het parlementsgebouw te bestormen. Vervolgens escaleerde de boel met -tot nu toe- meer dan 100 gewonden en 1 dode als resultaat.
Uiteindelijk lukte het tientallen demonstranten om het gebouw van het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken te kraken. Volgens buitenlandse media werd daarbij symbolisch een portret van staatshoofd Michel Aoun in de fik gestoken.
De Libanese premier Hassan Diab probeert de boel nu te sussen en heeft vervroegde verkiezingen aangekondigd. "Zonder vervroegde verkiezingen kunnen we niet uit deze crisis komen", aldus Diab. Of nieuwe verkiezingen überhaupt iets zullen veranderen in een land dat bankroet is en waarvan de halve hoofdstad is vernietigd, is nog maar de vraag...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten