NPO-bestuurder Martijn van Dam (PvdA, natuurlijk) liegt er op los in eerste interview: "We willen kijkers zo breed mogelijk informeren"

Geen categorieokt 07 2018, 18:00
Hahahahahahahahaha. Juist.
Hoewel veel mensen hem onderhand alweer vergeten zijn was Martijn van Dam enkele jaren geleden een rijzende ster in de PvdA. Van 2003 tot 2015 was hij Tweede Kamerlid, en van 2015 tot en met augustus 2017 was hij staatssecretaris. Er werd serieus rekening mee gehouden dat hij uiteindelijk leider zou worden van zijn partij.
Dat kan nog altijd, maar voorlopig is Van Dam bezig met een carriere buiten de politiek. Waar? Nou, bij het mediakartel, natuurlijk. Meneer Van Dam zit namelijk in "het tweekoppige bestuur van de NPO." Na bestuursvoorzitter Shula Rijxman is hij de machtigste man van de publieke omroep... en misschien zelfs van heel Hilversum.
Hoewel je zou denken dat zo'n man regelmatig met, umh, de media spreekt is dat niet zo. Het afgelopen jaar heeft hij gezwegen als het graf. Tot nu. Meneer heeft namelijk een interview gegeven aan het NRC Handelsblad. Zijn belangrijkste propaganda-boodschap?

"Andermans algoritmes leiden tot filterbubbels: mensen raken gevangen in hun eigen voorkeuren. De publieke omroep heeft een andere functie dan commerciële partijen. De democratie functioneert omdat wij kennis nemen van verschillende opvattingen, en dan zelf een mening vormen. Onze samenleving blijft bij elkaar omdat we een gedeelde cultuur hebben. Dat wordt via media onderhouden."

Daarom is het algoritme van de NPO er juist op gericht om kijkers programma's aan te bieden die niet in hun profiel passen:

Wie bijvoorbeeld naar een discussie over donorregistratie kijkt bij Buitenhof– een programma dat als links wordt beschouwd – krijgt daarna een WNL-uitzending aangeraden, waarin een rechts standpunt over donorregistratie wordt verkondigd.

Huhu. Tuurlijk. Want Van Dam, van de PvdA, is echt héél objectief en neutraal enzo. Er is meneer werkelijk niets aan gelegen om een links, progressief wereldbeeld aan mensen op te dringen. Echt niet! Hij is apolitiek!
Je zou erom lachen als het niet zo triest was.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten