Paniek bij De Telegraaf: 'Leiderschapswissel bij D66 kan stabiliteit van coalitie in gevaar brengen!'

Paniek bij De Telegraaf: 'Leiderschapswissel bij D66 kan stabiliteit van coalitie in gevaar brengen!'

De Telegraaf maakt zich zorgen. Sneu he?

Ach kijk eens: bij het huisblad van de VVD maken ze zich érnstig zorgen over de toekomst van het kabinet. Volgens verslaggever Wouter de Winther zorgt het opstappen van Alexander Pechtold namelijk voor "onzekerheid" bij de coalitie:

Het vertrek van Alexander Pechtold stort de coalitie in een onzeker avontuur. In de recente geschiedenis luidde het opstappen van een leider van een regeringspartij al eens het einde in van een kabinet. Juist bij D66, dat bekend staat als de zwakste schakel in Rutte III, kan een leiderschapswissel de stabiliteit van de coalitie in gevaar brengen.

Want, stelt De Winther, opvolgingsperikelen zorgen ervoor dat de meest ambitieuze kamerleden zich gaan roeren. En dat gebeurt dan niet altijd op een 'positieve' manier. "Profileringsdrang" noemt De Telegraaf dat.

De Winther:

Nog geen uur na de staande ovatie voor Pechtold zeiden zowel Kamerleden Jan Paternotte als Sjoerd Sjoerdsma voor de Journaal-camera’s niet uit te sluiten dat ze fractievoorzitter willen worden. Als een apenrots zonder gorilla.

Je hóórt De Winther bijna huilen. Wat is dit een mokerslag voor hem, zijn krant, en de VVD zeg! Pechtold was de trouwe adjudant van Rutte! Wat moet de VVD-premier zonder zijn D66-maatje?!

Het 'ergste' scenario is, natuurlijk, dat Pechtolds opvolger begrijpt dat de val van de partij in de peilingen alleen geremd kan worden door zich hard te maken voor de oude principes van D66. Dus: meer democratie, referenda, geld voor onderwijs, etc. Als die opvolger dat gelooft en daar vervolgens hard op inzet krijgt de coalitie het opeens behoorlijk lastig...

Tenminste, dat vrezen De Telegraaf en de VVD duidelijk.

Afijn. Hoe leuk dat ook zou zijn, we moeten vrezen dat het allemaal wat tegen gaat vallen. Pechtolds opvolger zal ongetwijfeld net zo principeloos en machtsgeil blijken te zijn als hij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties