Obama en Merkel vastberaden: meer sancties voor Rusland als situatie in Oost-Oekraïne verslechtert

Obama en Merkel vastberaden: meer sancties voor Rusland als situatie in Oost-Oekraïne verslechtert

Op de G7-top in Beieren hebben de zeven machtigste economieën van de wereld spijkers met koppen geslagen over Moskou.

De afgelopen dagen waren de leiders van de zeven grootste economieën van de wereld bijeen bij onze oosterburen. Behalve gastvrouwe bondskanselier Angela Merkel, waren ook David Cameron (Groot-Brittannië), François Hollande (Frankrijk), Matteo Renzi (Italië), Shinzo Abe (Japan), Barack Obama (Verenigde Staten) en Stephen Harper (Canada) van de partij. Daarnaast was ook Jean-Claude Juncker er namens de EU bij.

Eén van de belangrijkste punten op de agenda was Griekenland. De wereldleiders schaarden zich daar achter de koers van de EU, de ECB en het IMF en riepen vooral Griekenland op eens serieus werk te gaan maken van hervormingen:

Maar behalve Griekenland is ook Oost-Oekraïne uitvoerig besproken. In eerdere tijden stond de G7 bekend als de G8 en mocht Rusland ook aanschuiven. Eén van de sancties was echter dat zolang Rusland de Krim en Oost-Oekraïne blijft bezetten, dit land niet welkom is aan de tafel van de machtigste mannen (en één vrouw). Die sanctie blijft voorlopig, alsmede andere economische en vrijheidsbenemende straffen die andere landen Rusland hebben opgelegd. Sterker nog, de G7 verklaarde in hun slotverklaring dat het zwaardere sancties overweegt als de situatie in heet oostelijke gedeelte van Oekraïne nog verder verslechtert:

De regeringsleiders van de G7 hebben maandag in Zuid-Duitsland een akkoord bereikt over het verscherpen van de sancties tegen Rusland als de situatie in Oekraïne verslechtert.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat de G7 "klaar is voor het verscherpen van de sancties, als de situatie daarom vraagt".

EU-president Donald Tusk had zich zondag voorafgaand aan de top al hard gemaakt voor eventuele strengere sancties.

De reactie van het Kremlin is er één van gelatenheid. De Russen tonen zich niet erg onder de indruk:

''Ja, we hebben opgelet bij de laatste verklaringen over sancties. Dit zijn geen nieuwe standpunten'', zei een woordvoerder van president Vladimir Poetin maandag.

Verder heeft de G7 afspraken gemaakt op het gebied van klimaat; ze besloten fossiele brandstoffen langzaam maar zeker uit te faseren en om niet toe te staan dat de wereldtemperatuur meer stijgt dan 2°C.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties