Oh ja hoor: NRC noemt Baudet en Wilders praktisch landverraders omtrent MH17

Geen categoriejun 09 2018, 10:00
Het gaat natuurlijk weer om de BUK-raket waar MH17 mee zou zijn neergehaald en waarvan het 'onomstotelijk' vast zou staan dat het een Russische raket is geweest. Kritische houdingen hierop worden door het NRC in het hoekje van Rusland-sympathisant gedrukt.
De hele discussie over wat het aansprakelijk stellen van de Russische overheid omtrent de BUK-raket precies inhoudt en wat voor implicaties het heeft is mij onbekend. Ik ben geen rechtsgeleerde. Voor mij klonk het een beetje als het intrappen van een open deur. Een plaats delict aantreffen en vaststellen dat de moord gebeurde met een AK-47... Zou dat ook leiden tot een situatie waar Rusland aansprakelijk wordt gesteld door het 'onomstotelijk vaststellen' dat de AK-47 in kwestie van Russische makelij was? Ik mis vast een detail...
Enfin, hoe het ook zij, het is nogal een slappe houding van het NRC om zowel Wilders als Baudet maar direct af te serveren als oikofoob, anti-Nederlands en pro-Russisch. Het landsbelang dienen kan namelijk ook door het voorkomen van verdere gespannen situaties op geopolitiek niveau. Hartstikke triest dat een ramp als MH17 niet kan worden beperkt tot rouw om de slachtoffers en het straffen van de daders maar dat het een geopolitieke lading met zich meebrengt die simpelweg geadresseerd moet worden.
Door de redenering in het artikel te volgen zou Baudet geen geld willen lospeuteren van de Russen als mogelijke schadevergoeding voor de slachtoffers van MH17 en dit noemt Tom-Jan Meeus 'je reinste oikofobie'. Ook hier verward Meeus een nationalistisch sentiment met gedegen onderzoek willen doen en het concept van wederhoor: "Het opmerkelijkste was nog hoe weinig opwinding ontstond over deze hele gang van zaken: dat uitgerekend de Nederlandse politici die stelselmatig het nationale belang voorop zeggen te stellen – de soevereiniteit, het patriotisme, de nationale identiteit – liever de Russische dan de Nederlandse onderhandelingspositie inzake MH17 versterken." Hoe háál je het in je hoofd om ervoor te zorgen dat áls je iemand beschuldigt, je dit zo zorgvuldig mogelijk doet én de beschuldigde een kans geeft voor een reactie? Geef het idee maar een naam maar het lijkt me een vrij centraal idee voor ons als Nederlanders om te hebben. Doet totaal niets af aan het belang dat beide heren zeggen te behartigen. Meeus moet ff dimmen met z'n gedram.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten