Oliedomme Iran-deal dichterbij dan ooit

Oliedomme Iran-deal dichterbij dan ooit

Tijd om in paniek te raken.

De Volkskrant bericht dat de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zegt dat er bijna een akkoord is gesloten met Iran. De puntjes moeten nog even op de 'i' worden gezet, maar Rusland, China, de andere vier grote machten en Iran zijn het blijkbaar gewoon met elkaar eens.

De deadline voor een overeenkomst verstreek gisteren, maar de onderhandelaars hebben nog een dag nodig om de laatste punten door te nemen. Vanuit Iraanse en Russische hoek waren optimistische geluiden te horen over een op handen zijnde akkoord. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken sprak van 'significante vooruitgang' in het overleg.

Als Rusland en Iran blij zijn met de deal moeten wij ons ernstig zorgen maken. Er kan namelijk geen twijfel over bestaan dat Ayatollah Khamenei en zijn mede-haatbaarden een nucleair wapen in handen willen krijgen. Zij gaan alleen akkoord met een deal waarbij ze rustig door kunnen gaan met het op grote schaal verrijken van uranium.

Hun doel is duidelijk: ze willen een akkoord zodat ze de komende jaren met rust worden gelaten, waarna ze op een moment van hun keuze een test kunnen uitvoeren met een atoombom. Als het eenmaal zo ver is, is het natuurlijk al te laat; het Westen en Israël kunnen dan niets meer doen omdat ingrijpen te veel risico's met zich meebrengt. Probeer maar eens een vijandig en extremistisch regime uit te schakelen dat over nucleaire wapens beschikt. Voor je het weet gebruikt het regime die wapens en heb je een ware death match.

Blijkbaar begrijpt president Obama - want hij is degene die dit akkoord oplegt aan Amerikas bondgenoten - dat niet óf maakt het hem allemaal niets uit. Hij wil een akkoord met Iran, en dus komt het er. The consequences be damned.

Het ergste? Europa lijkt dat nog te accepteren ook. Het is ongelooflijk, maar blijkbaar heeft geen enkele Europese leider de moed om Obama te vertellen dat hij een grote fout maakt en dat men hier dus niet mee akkoord kan gaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer