Ongekende zet van Donald Trump: 'Rusland moet weer meepraten bij de G7'

Ongekende zet van Donald Trump: 'Rusland moet weer meepraten bij de G7'

Donald Trump blijft maar verbazen. Niet alleen in eigen land, maar ook op het geopolitieke toneel. De G7 wordt nu ook de 'G6+Trump' genoemd. De Amerikaanse president heeft de intieme samenwerking binnen de G7 opgeblazen en heeft zijn Europese vriend, Macron, weggejaagd richting de Canadese premier, Justin Trudeau. Ambassadeurs en diplomaten zijn het over één ding eens: het is een verschrikkelijke G7 bijeenkomst vol politieke hostiliteit door de handelsoorlog.

Maar toch heeft bijna niemand de volgende zet van Donald Trump verwacht: het verzoek om Rusland weer te betrekken bij de G7. Vriend en vijand heeft hij met deze zet verrast:

De Amerikaanse president Trump wil dat Rusland opnieuw wordt toegelaten tot de G7. "Waarom hebben we dit overleg zonder Rusland aan tafel?", zei Trump vlak voor hij vertrok naar Canada voor het topoverleg tussen de zeven grote industrielanden.

"We zouden Rusland weer moeten toelaten en ze zouden aan de onderhandelingstafel moeten zitten", vindt Trump. Hij krijgt bijval van Italië. De nieuwe premier Giuseppe Conte zegt dat het in ieders belang is als Rusland weer mag meedoen. Canada zegt een terugkeer van de Russen niet te zien zitten.

Italië is het er mee eens, met de nieuwe rechts-populistische regering is er ook de wens voor meer toenadering naar Rusland. De Russen reageren nog een beetje afwijzend op het voorstel en stellen 'dat ze andere dingen te doen hebben'. Een beetje hautain, maar je kan het ze natuurlijk niet kwalijk nemen.

In ieder geval is het de vraag of je de problemen met de Russen beter kan oplossen door hen te 'straffen', of door juist met hen het gesprek aangaan. Menig politieke cynicus zal zeggen dat er niet te praten valt met de Russen, maar je komt niet nader tot elkaar door maar te stoppen met praten. Dat is een ding wat zeker is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties