Ongeloofwaardige Wopke Hoekstra (CDA) wil ineens óók een 'radicaal andere Europese Unie'

Geen categoriemei 07 2019, 15:10
In de politiek wil iedereen ineens een 'radicaal andere Europese Unie'. Wat een toeval! Zo ook Minister Wopke Hoekstra (CDA), bekend vanwege het verliezen van miljoenen euro's. Hij pleitte in Berlijn voor meer samenwerking op het gebied van Europese defensie en wilde nog een aantal zaken veranderen.
Niet dat het Europees Parlement daar ook maar enig invloed op heeft. Of u als kiezer, maar dat zal de CDA-voorman u wel niet vertellen. Wat hij u wel vertelt is dat hij graag méér geld wil uitgeven aan tanks en vliegtuigen. Nuttig hoor! Ware het niet dat men bij het Ministerie van Defensie al jarenlang borderline gedrag vertoond.
Noodzakelijk onderhoud vindt niet plaats. Er wordt bezuinigd en dan wordt er ijzer aangeschaft zonder dat de kennis aanwezig is om het ijzer te bedienen. Of er worden F-35's gekocht terwijl men voor de prijs van één F-35 ook vijf gemoderniseerde F-16's kan kopen. Maar ja, marketing hé... Bij Defensie heerst ondertussen een deplorabele toestand en onze Amerikaanse bondgenoten klagen over onze inzet. Of het gebrek daaraan.
Maar CDA-minister Hoekstra wil dus ineens een 'radicaal andere EU' die dit probleem ook even gaat oplossen. Alsof andere problemen wél zijn opgelost door de EU? Welke waren dat eigenlijk? Ik kan slechts nieuwe problemen bedenken veroorzaakt dóór de EU, maar goed. De minister wil graag een Europees leger net zoals Emmanuel Macron dat wenst.
Maar waarom zo moeilijk doen op Europees niveau als er al een NAVO is? De reden is simpel: via het opzetten van een Europese defensieorganisatie kunnen de juridische beperkingen, die Duitsland na de Duitse hereniging heeft geaccepteerd, omzeilen zonder het verdrag te hoeven wijzigen. Het 'Verdrag inzake de afsluitende regeling met betrekking tot Duitsland' stipuleert dat Berlijn slechts een handjevol soldaten in dienst mag nemen. Maar via Europese defensie en machtsconcentratie wordt dat verdrag eenvoudig omzeild. De CDA-minister van "christelijke" komaf slaat subtiel op de oorlogsdrum om de oren van de Duitse zusterpartij CDU/CSU te strelen.
Niets meer, niets minder.
Verder vertelde Wopke Hoekstra weinig nieuws daar in Berlijn.
Hij wil dat de EU méér doet tegen klimaatverandering (hoe dan?) en dat de buitengrenzen beter worden beschermd (wie niet? + 10 jaar te laat!). Verder pleit hij dus voor een 'radicaal andere EU'. Weinig origineel dus, deze CDA-minister. En vooral zó ongeloofwaardig. Was er een CDA-leider geweest die deze zaken 9 jaar geleden oplepelde, oké. Dan zou ik daar respect voor hebben gehad. Maar dit is gewoon boter na de maaltijd.
Visie: 0, volgende!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten