Onzalig! Bankroete gemeente Emmen wil obligaties Wildlands overnemen ten koste van alles!

Geen categoriemrt 23 2019, 15:00
De soap rondom het verlieslijdende 'dierenpark' Wildlands Emmen wordt steeds interessanter. Zelfs de grootste fractie, Wakker Emmen, is voorstander van het voorstel dat de gemeente Emmen miljoenenobligaties in handen van Rabobank en bouwgigant VolkersWessels overneemt! Dit betekent concreet dat de 108.000 inwoners van de gemeente worden opgezadeld met 70 miljoen euro uitstaande obligaties richting Wildlands!
Geld dat ze nooit terug gaan zien natuurlijk. De obligaties betekenen concreet dat Wildlands per gemeentelijk inwoner zo'n €700 aan schuld moet terugbetalen. Maar vooralsnog lijdt Wildlands enkel verliezen. Dat is ongetwijfeld de werkelijke reden waarom Rabobank en VWS zo snel mogelijk van de obligaties af willen. Die hebben overduidelijk geen vertrouwen dat het goed komt.
Je zou dan verwachten dat gemeenteraadslieden het oneens zijn met het voorstel. Maar zelfs de grootste fractie Wakker Emmen is voorstander! Ondertussen heeft de gemeente geen geld om noodzakelijk onderhoud uit te voeren, maar spreekt de wethouder van de partij Wakker Emmen positief over het plan. Heel bijzonder.
Gemeenteraadsleden, die instemmen gaat met dit voorstel, falen op twee fronten. Ten eerste qua visie en ten tweede maken ze gebruik van het 'sunk cost fallacy' om nieuwe uitgaven te verantwoorden. Drogredenen dus:

"The Misconception: You make rational decisions based on the future value of objects, investments and experiences. The Truth: Your decisions are tainted by the emotional investments you accumulate, and the more you invest in something the harder it becomes to abandon it." - You are not so smart

En RTV Drenthe speelt het spelletje mooi mee door het 'belang van de medewerkers' uit te vergroten terwijl ze de belangen van de overige inwoners niet benoemt. Klassiek voorbeeld waarmee het algemeen belang wordt ingeruild voor deelbelangen. Tegelijkertijd is het Waterbedrijf Drenthe wel eerlijk over de reden waarom ze de obligaties willen lozen. Zo meldt RTV Drenthe:

"De financiële risico's zouden te groot worden, meldt Dagblad van het Noorden. Volgens de krant is er een extern onderzoek geweest van accountantskantoor KPMG, maar wat daar in staat blijft voorlopig geheim."

Dus het waterbedrijf loost de obligaties vanwege de risico's. Het onderzoek van KPMG blijft geheim en gemeenteraadslieden houden de inwoners voor dat het overnemen van de obligaties een goed idee is? Een absolute verdraaiing van de realiteit!
Zelfs buschauffeurs op de lijndienst Groningen-Emmen (300) doen het bijna in hun broek van het lachen om de totale incompetentie van raadslieden die voorstander zijn. Alleen is het eigenlijk helemaal niet grappig, maar diep triest. De bestuurders van lijnbussen kijken blijkbaar verder vooruit dan de bestuurders van de gemeente Emmen.
Raadslieden die instemmen met het voorstel zijn definitief af. Ongeschikt om volksvertegenwoordiger te zijn. Ze begrijpen overduidelijk niet het verschil tussen het algemeen belang en deelbelangen. Ze zullen worden vervangen bij de komende verkiezingen.
Het is extra lullig als je erover nadenkt dat inwoners van de gemeente Emmen het park Wildlands al zo'n €700 p.p. hebben geleend, maar alsnog €20,- entreegeld moeten ophoesten als ze het park willen bezoeken. Is dat het belang van de inwoners? Geld lenen dat ze niet terugzien en dan ook nog eens entreekosten betalen? Wat een grap.
En de argumenten waarom het overnemen van obligaties 'noodzakelijk' is, zijn zwakker dan zwak. De algemene en nietszeggende redenen van 'economische belangen' en 'maatschappelijke belangen' worden weer van stal gehaald. Maar worden niet écht meetbaar gemaakt. Alsof de inwoners economisch afhankelijk zijn van Wildlands? Nee, Wildlands is economisch afhankelijk van haar inwoners!
Voorstanders van het plan bedienen zich van drogredenen en denken niet zuiver na. Ze verruilen het algemeen belang voor deelbelangen en hebben zwakke knieën. Ze kunnen niet hard maken of het overnemen van de obligaties leidt tot succes van het park. Evenmin bieden ze garanties dat de obligaties worden voldaan. Ze zijn bereid de financiële risico's van het project af te wentelen op de inwoners.
En in de media houden de voorstanders de inwoners voor dat het in 'hun belang is'. Het is paniekvoetbal van de bovenste plank. En dan ook nog eens paniekvoetbal dat leidt tot scoren in eigen doel...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten