Ook hij kan weg: Dijkhoff gaf duizenden asielzoekers 'per ongeluk' ten onrechte verblijfsvergunningen

Geen categoriejun 01 2017, 18:00
De volgende VVD'er die zijn biezen kan pakken staat al klaar!
De vloek van de VVD lijkt niet op te houden. VVD'ers Jos van Rey, Ard van der Steur en Henry Keizer moesten al eerder de gevolgen van hun grove misstappen ondergaan, en daar bleef het niet bij. Sterker nog: de VVD is al vijf jaar lang dé partij met de meeste integriteitsschandalen. Die positie gaan ze dit jaar ook wel halen met de nieuwste megablunder van Klaas Dijkhoff, die nog steeds (demissionair) staatssecretaris van Veiligheid & Justitie is. Hij is in die post verantwoordelijk voor het veilig houden van Nederland, waarbij je zou denken dat één van de grootste bedreiging voor die veiligheid hoog op de agenda staan bij hem: de migrantencrisis.
Het is belangrijker dan ooit tevoren dat we weten wie we binnenlaten, en alleen mensen hier opnemen die hier écht wat te zoeken hebben. Dat zijn er dus véél minder dan dat we op dit moment willen toelaten, maar als staatssecretaris zal Dijkhoff toch het vastgestelde beleid moeten volgen. Dat is prima, maar dan wordt er wel van hem verwacht dat hij dat ook op een competente manier doet. Om een lang verhaal kort te maken: dat heeft hij dus niet gedaan.
Dijkhoff heeft donderdag een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij vertelt over een "geconstateerde fout". Nou, maak daar maar een stevige blunder van, want door zijn falen hebben maar liefst 2000 tot 3000 asielzoekers een verblijfsvergunning gekregen waar ze helemaal geen recht op hadden. Door een gebrek aan controle van de staatssecretaris hebben medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de verantwoordelijke voor het verlenen van verblijfsvergunningen, sterk verouderde regels toegepast bij het beoordelen of migranten wel of niet een inburgeringsexamen moesten doen, alvorens hier te mogen blijven. Volgens die oude regels waren er veel meer 'persoonlijke omstandigheden' mogelijk die een uitzondering vormen op de regel dat dit examen gehaald moet worden, dan nu het geval is. Waarom dat soort uitzonderingen überhaupt mogelijk zijn is mij een raadsel - iedereen zou moeten bewijzen toch tenminste die supersimpele inburgeringscursus te kunnen halen - maar dat de regels gewoon keihard overtreden zijn, is onacceptabel.
Ik hoor sommigen al denken: 'Draai de fout terug, stel meer controle in en zand erover'. Nou, dat is dus mooi niet mogelijk! Om één of andere reden mogen verblijfsvergunningen namelijk niet ingetrokken worden als ze eenmaal verstrekt zijn om de nieuwe Nederlanders meer rechtszekerheid te bieden. Daar zit zeker wat in - het is niet hun schuld dat zulke oliedomme fouten gemaakt worden - maar dit betekent wel dat Nederland nu opgescheept zit met duizenden mensen die hier niets te zoeken hebben, én dat Dijkhoff heel erg goed mag gaan uitleggen waar hij gefaald heeft, alvorens zo snel mogelijk op te stappen. Vooralsnog lijkt het er echter op dat hij deze wantoestand enkel 'betreurt'.
Maar stemt u vooral weer VVD bij de volgende verkiezingen hoor.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten