Slappe knieën bij OV-bedrijven; gaan boerkaverbod niet handhaven

Geen categoriejul 25 2019, 13:06
Het wordt alsmaar gekker en gekker omtrent het boerkaverbod dat in augustus daadwerkelijk van kracht wordt. Eerder hebben ziekenhuizen en politie al aangegeven deze nieuwe wet te omzeilen of niet te handhaven. En achter die ellenlange rij sluiten nu ook de OV-organisaties zich als mosterd na de maaltijd bij aan.
Het gaat hier om de openbaar vervoerbedrijven NS, HTM, RET, Arriva, Connexxion, EBS en GVB. In deze branche is het zelfs zo dat aan medewerkers is opgelegd dat ze niemand mogen weigeren. Het openbaar vervoer is immers 'van iedereen', zo valt te lezen in het AD. Ben benieuwd wat de medewerkers zullen doen als er iemand met een bivakmuts of integraalhelm, waar de wet ook voor bedoeld is, zomaar de trein, tram of metro binnenstapt. Zullen ze dan ook niet weigeren? Iets met gelijke monniken, gelijke kappen?!
Pedro Peters, woordvoerder namens alle ov-bedrijven, zegt dat de handhaving immers bij de politie ligt. Daarnaast is er ook overleg gepleegd over deze wet met de politie.

'Politie zegt: het heeft niet onze prioriteit. Dit betekent dat zij bij een melding vanuit het openbaar vervoer niet binnen een half uur bij de bewuste tram, trein, metro of bus is. Nou dat gaat dus bij ons niet werken. De rit moet immers door'

Lekker dan! Om overleg te plegen met wetshandhavers die helemaal niet van plan zijn om deze wet 'prioriteit te geven'.
Nee, nee. In plaats daarvan zijn medewerkers helemaal vrij om zelf te bepalen of ze iets zeggen tegen mensen die gezichtsbedekkende kleding dragen. Alsof het een vrijblijvend dingetje is. Dit verklaart Peters erover:

'Onze medewerker moet zelf inschatten ‘zeg ik er iets van of zeg ik er niets van’. Hij kan dan hooguit opmerken: Weet u dat uw gezichtsbedekkende kleding verboden is? En kunt u dit af doen? De moslima wordt echter nooit de toegang ontzegd'

En zo is de cirkel dan bijna helemaal rond. Het is enkel nog wachten op de eerste onderwijsinstelling die van zich laat horen. Of is die er al?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten