Ophef over Hamassympathisant bij Kristallnachtherdenking

Geen categorieokt 21 2015, 17:37
Het controversiële parlementslid sympathiseert openlijk met terroristische organisaties.
In Amsterdam vinden elk jaar twee herdenkingen plaats van de Kristallnacht. De officiële herdenking wordt georganiseerd door het Centraal Joods Overleg en vindt plaats in de Portugese Synagoge. Daarnaast is er een alternatieve Kristallnachtherdenking die wordt georganiseerd door enkele linkse actiegroepen die samen het Platform Stop Racisme en Uitsluiting vormen. Die alternatieve herdenking is een terugkerende bron van controverse, vanwege de anti-Israëlische sprekers die hier vaak worden uitgenodigd. Veel Joodse organisaties, maar ook bijvoorbeeld de PKN-kerken, zegden daarom hun samenwerking met het Platform op.
Ook dit jaar is er weer controverse over een spreekster bij de alternatieve Kristallnachtherdenking. De organisators hebben namelijk het Arabisch-Israëlische parlementslid Haneen Zoabi uitgenodigd. Zij is één van de elf Arabische leden van het Israëlische parlement, en staat bekend om haar felle anti-Israëlische retoriek. Asher ben Avraham schrijft op opiniez.com:

Zoabi werd in 2014 voor een periode van een half jaar geschorst als lid van de Knesset wegens opruiing en haatzaaierij. Vorige week kondigde premier Netanyahu aan dat hij de openbare aanklager heeft verzocht een strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen Zoabi vanwege haar oproep tot geweld en intifada tegen Israël.

Vervolgens citeert hij enkele uitspraken van Zoabi:

Israël heeft geen recht op een normaal leven. Israël heeft geen recht in veiligheid te leven zolang het bezetter is. Ik kan het kidnappen van Joodse jongens geen terreur noemen. Het incident is een gevolg van Israëlische oorlogsmisdaden. Kidnappers zijn geen terroristen.

Pro-Israëlische activisten hebben op Facebook aangekondigd te willen demonstreren tegen de komst van Zoabi naar de Kristallnachtherdenking.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten