Oppositie erg teleurgesteld over pro-EU speech van Mark Rutte in Berlijn: ''Hypocriet''

Geen categoriemrt 02 2018, 19:00
Al eerder vertelde ik dat de speech van Mark Rutte best kritisch was. Met de grote plannen van Macron en Merkel in het vizier is de visie van Rutte juist een verademing. Een goede manier en een goed moment om even te laten zien dat we niet als een EU-trein vooruit moeten blijven denderen naar een federale unie. Toch is de oppositie teleurgesteld over de speech en dat is ook logisch.

Volgens de PVV is de speech van Rutte hypocriet. "De man die hamert op 'afspraak is afspraak' in de EU heeft in Nederland al zijn beloftes verbroken", zegt Kamerlid Maijer. Zij denkt dat Rutte uiteindelijk zal "tekenen bij het kruisje richting federale eindbestemming".

GroenLinks vindt de "met veel bombarie aangekondigde speech" tegenvallen. Volgens partijleider Klaver komen de uitspraken van Rutte neer op een samenvatting van wat Nederlandse ambtenaren in Brussel al langer naar voren brengen. "Bij Rutte draait de EU enkel om eigenbelang en geld verdienen."

Erg grappig om deze reacties te zien, want het geeft aan wat voor een verhaal Rutte had. Vooral een verhaal van het grijze midden. Net wel en net niet. Eigenlijk niets op af te dingen, want het CDA en D66 zijn beide blij met de speech. Ze kunnen ook allebei een ander verhaal van maken. De een kan zeggen dat het pro-EU is en de ander kan stellen dat het juist grenzen stelt. Op zo een moment moet je gaan fronzen, want dan klopt er iets niet aan het verhaal.
In dit geval heeft de PVV ergens gelijk, want uiteindelijk betekent dit dat Rutte gaat tekenen bij het kruisje. Er is geen versie mogelijk van een 'beperkte EU'. Het is het een of het ander. Een gemeenschappelijke markt zorgt voor federalisering van sociale aspecten, belastingen, en productieregels. Anders is er 'oneerlijke concurrentie'. Ook met de euro komt het neer op federalisering, want je moet alle economieën gelijk trekken, anders krijg je verschrikkelijke verschillen in uitkomst tussen verschillende lidstaten.
Al met al, kritisch genoeg, maar inderdaad: slappe hap.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten