VIDEO Geerten Waling: ''Bestuurders lijden aan 'religie van de schaalvergroting', alles moet maar groter''

VIDEO Geerten Waling: ''Bestuurders lijden aan 'religie van de schaalvergroting', alles moet maar groter''

Binnenkort zijn er gemeenteraadsverkiezingen en dan moeten we weer gaan stemmen op partijen die deel gaan uitmaken van de gemeenteraad. Men doet vaak hysterisch over nationale verkiezingen, maar over de gemeenteraadsverkiezingen doet men in het algemeen toch wel lacherig. Het lijkt allemaal niet uit te maken en het is hoogstens een 'afrekenmoment' met de coalitiepartijen. Onterecht, vindt historicus Geerten Waling.

In een interview legt Waling uit hoe de gemeentepolitiek ongeveer ontstaan is en wat het belang ervan is in de geschiedenis. De gemeentepolitiek raakt de mensen direct, terwijl er toch minder enthousiast over wordt gedaan. Dat is erg raar, aangezien steeds meer landelijk beleid wordt gedecentraliseerd. De kans is groot dat gemeenten een steeds grotere rol gaan spelen in de toekomst.

Daarnaast gaat Waling onder andere in op de ziekte van schaalvergroting. Gemeenten moeten fuseren en alles moet alleen maar efficiënter en groter. Binnen honderd jaar zijn we bijna 1000 gemeenten qua aantal gedaald door fusies. Daardoor komt de gemeentepolitiek en de lokale politieke cultuur steeds meer onder druk te staan en op afstand gezet.

Luister naar het interessante en goede verhaal van Geerten Waling in deze podcast:

https://www.youtube.com/watch?v=Ij7UYHFYjbQ

Geerten Waling

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties