Opstappen van Hennis is ineens slechts nog kwestie van tijd

Geen categoriesep 30 2017, 8:22
Gisteren was vermoedelijk de slechtste dag in de politieke carrière van minister Jeanine Hennis (VVD). Vermoedelijk is het de dag geweest waarop ze haar ministerschap definitief door haar vingers liet glippen.
Zo'n 24 uur geleden leek de positie van Jeanine Hennis nog lastig, maar desalniettemin te redden. Ja, ze zat in een lastig parket met dat onderzoeksrapport over het mortierongeluk in Mali, maar met enig behendig politiek stuurwerk, een kleine gunfactor en een portie geluk had ze de crisis kunnen overleven.
Dat is nu wel voorbij. RTL Nieuws openbaarde een uiterst pijnlijk interview met de minister van Defensie, waarin te zien was hoe weinig competent ze eigenlijk wel niet was. Foutjes kan je je niet permitteren in het moment van crisis: letterlijk iedere misstap kan je dan fataal worden.
Maar behalve haar eigen onhandigheid bleek ook de genoemde gunfactor te ontbreken. Ondanks dat hij nog in het kabinet zit, was PvdA-leider er als de kippen bij om het mes er bij Hennis nog wat verder in te drukken. In plaats van zijn kabinetsgenoot te steunen, merkte Lodewijker Asscher ineens op dat hij de fouten "voldoende ernstig" vond om af te treden. Ouch.
Vandaag helpen de grote kranten van Nederland ook niet bepaald mee met het redden van de politieke carrière van de vrouw die begon als europarlementariër. De Telegraaf print met chocoladeletters de vraag "HOE HOUDBAAR IS HENNIS?" terwijl de NRC het gewoon als feitelijk statement presenteert: "Positie minister Hennis lijkt onthoudbaar".
In rap tempo is de discussie dan ook niet zozeer komen te draaien over een Malinees mortierongeluk, maar over het functioneren van minister Hennis zélf. En dat soort publieke debatten lopen zelden af met een applaus en een minister die gewoon vrolijk aan kan blijven. Zo lijkt met de finish reeds in zicht het kabinet-Rutte II alsnog - en alwéér - een VVD-minister kwijt te raken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten