Paniek! NOS waarschuwt voor klimaatramp: 'hittegolf vijf keer waarschijnlijker door menselijke uitstoot'

Geen categoriejul 10 2019, 19:00
Staatsmedium NOS speelt vandaag een vrolijk deuntje op de klimaatviool, maar het klinkt wel wat vals. De NOS rapporteert namelijk dat hittegolven zoals die van vorige maand 'tot wel vijf keer vaker voorkomen door de uitstoot van broeikasgassen'. Daarvoor baseert de NOS zich op een rapport van de World Weather Attribution (WWA) waar ook het KNMI zich mee associeert.
En als de mensen van het meteorologisch instituut dit beweren dan moet het natuurlijk wel waar zijn denken ze in Hilversum. Maar wellicht is het goed om te beschouwen welke factoren relevant zijn bij de totstandkoming van de uitspraken.
De meteorologen zijn namelijk niet eens in staat om over een periode van slechts 14 dagen het weer met 95% betrouwbaarheid juist te voorspellen, maar zouden ogenschijnlijk wel in staat zijn om klimaatverandering te voorspellen? Dat terwijl de gegevens over 'het klimaat' niets anders zijn dan een aggregatie van de gegevens over het weer!
Het bijzondere is dat er geen causaal verband is vastgesteld tussen de broeikasgassen in de atmosfeer en de hittegolf van vorige maand. Deze relatie wordt gewoon a-priori aangenomen als zijnde bewezen. Volgens het rapport is het in ieder geval allemaal de schuld van de mensen:

"Every heatwave occurring in Europe today is made more likely and more intense by human-induced climate change. How much more depends very strongly on the event definition: location, season, intensity and duration."

Het grappige is wel de laatste zin: hoeveel vaker hittegolven voor komen hangt af van "de definitie van het begrip 'hittegolf' en de locatie, seizoen, intensiteit en duur". Het seizoen heeft er dus ook wat mee te maken: nogal wiedes. In de zomer is het immers warmer dan de winter. En de definitie van 'hittegolf' is ook relevant voor de uitspraak. Had het KNMI de definitie van 'hittegolf' niet onlangs nog aangepast waardoor er in een bepaalde periode 'minder hittegolven' waren dan voorheen? Hoe zat dat nog maar weer? Ah ja, het 'raadsel van de verdwenen hittegolven'.
Als de meteorologen nu hun definitie aanpassen, wellicht zijn er dan volgend jaar minder hittegolven?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten