Paul Cliteur door Niels Wenstedt ANP

Paul Cliteur: Het is een groot raadsel waarom gevaarlijke jihadisten niet Nederland worden uitgezet

Geen categoriejun 09 2021, 14:30
De Leidse hoogleraar Paul Cliteur schrijft over zijn 'oprakende geduld' met het zachte beleid naar staatsgevaarlijke terroristen, die niet uitgezet kunnen worden. Hij doet een voorschot: "de Nederlandse rechtsorde, onze regering, het land, is eindeloos geduldig. Heel beheerst. Rechtsstatelijk."
“De Haagse jihadist Moussa L. is door de politie verjaagd toen hij actie wilde voeren bij de terroristenafdeling van de gevangenis in Rotterdam, omdat er negen jaar cel is geëist tegen twee mannen vanwege het voorbereiden van een terroristische aanslag,” schrijft Wout Willemsen op DDS. Moussa had aangekondigd te willen sterven als een martelaar en dat zijn “geduld opraakt”, zoals De Telegraaf aangeeft. Wilders twitterde dat hij een oplossing had voor het probleem: trap Moussa het land uit.
Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. En het grote raadsel is die dingen niet gebeuren. Nu niet. Maar eigenlijk al min of meer twintig jaar lang niet. Een deel van het antwoord ligt in die uit geciteerde uitspraak dat zijn “geduld opraakt.” Wiens geduld? Het geduld van de Nederlandse rechtsorde? Nee, want de Nederlandse rechtsorde, onze regering, het land, is eindeloos geduldig. Heel beheerst. Rechtsstatelijk. Het gaat om het geduld van Moussa. Moussa’s geduld raakt op. Kennelijk heeft Moussa een boodschap. Een boodschap die onvoldoende erkenning krijgt. Nu raakt zijn geduld op.
Een deel van het probleem is dat teveel mensen, zeker de mensen in Den Haag, toch ook wel vinden Moussa ergens, een ietsiepietsie, gelijk kan hebben. Hij mag natuurlijk geen terroristische aanslagen plegen. En als hij dat doet, dan zegt men “foei”, “fout”, “onacceptabel”. Maar dat hij ergens óók legitieme claims heeft om te denken zoals hij denkt, dat kan men toch ook niet uitsluiten.
Neem nu zo’n uitspraak van Wilders, dat Moussa het land uitgezet moet worden. Dat is toch niet bijzonder vruchtbaar. Dat brengt ons toch niks verder. Uitzetten. Dat kan toch helemaal niet? Naar welk land dan? Zoiets zeggen maakt de zaak alleen maar erger. En vervolgens gaat het bij het journaille en aan de praattafels van de NPO héél lang over die woorden van Wilders. Hoe weinig vruchtbaar die zijn. Wat Moussa zegt, wat hij precies denkt en waarom hij daar de consequenties van aanslagen aan verbindt, is niet populair.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
En daarom zullen die aanslagen bij ons blijven. Net als Wilders.
Volg ons ook op onze nieuwe Facebook-Pagina, die we hebben opgezet omdat daar veelvuldig om gevraagd werd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten