Pechtolds pleidooi voor een Nationaal Actieplan Vluchtelingen is alles behalve overtuigend

Geen categoriemrt 15 2016, 12:00
D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de hele politiek bij elkaar moet komen om eindelijk een goed plan van aanpak te ontwerpen voor de vluchtelingencrisis.
De NOS legt uit dat hij wil dat er dan een Nationaal Actieplan Vluchtelingen komt. In een NRC-artikel legt de Democraat zelf uit:

"Wat we nu nodig hebben, is politieke wil. De bereidheid het goede te zien in ideeën van de ander. De moed om het eigen gelijk te laten varen."

Daarbij legt hij uit dat dit er tot nu toe niet van gekomen is omdat de politiek te verdeeld is en álle politici, hijzelf incluis, eenvoudig te veel spelletjes pelen:

"[M]aar precies die houding mis ik in politiek Den Haag. En dat reken ik ook mezelf aan. In een gepolariseerd debat richten camera en microfoon zich vaak op hen die het hardste schreeuwen. Je bent onvoorwaardelijk voor vluchtelingenopvang of je bent fel tegen."

In het stappenplan dat hij ontwikkeld heeft staan zowaar een paar zaken waar D66 zich traditioneel bepaald niet hard voor maakt:

Onder meer dat vluchtelingen "vanaf dag één onze taal en onze waarden" moeten leren en dat ze les moeten krijgen op hun eigen niveau. Met landen als Turkije, Marokko en Albanië moeten afspraken worden gemaakt over een snelle terugkeer van economische vluchtelingen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet meer capaciteit krijgen. En de buitengrenzen van Europa moeten streng worden bewaakt.

Het enige probleem hiermee is dat Pechtold heel goed weet dat Nederland totaal geen zeggenschap heeft over "de buitengrenzen van Europa." We kunnen roepen dat de Grieken en Italianen de grens op slot moeten gooien, maar die landen zullen daar niet zomaar naar luisteren. Dat doen ze pas als ze daartoe gedwongen worden door Brussel, en Brussel doet dat echt niet zolang Angela Merkel -- die de machtigste leider is in de EU -- vasthoudt aan haar open grenzenbeleid.
En dat is waarom ik totaal geen belang hecht aan Pechtolds 'actieplan.' Het is niets meer of minder dan een verzameling holle frasen. Hij kan en gaat Europa niet dwingen om iets aan het vluchtelingenprobleem te doen, en als gevolg daarvan zal de crisis alleen maar groter worden.
Geert Wilders heeft dat ook door, wat dan ook de reden is dat hij onlangs deze tweet online zette:
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/709495250239287296
Zo is het maar net. Als Pechtold hier echt iets aan wil doen zou hij ervoor pleiten om onze landsgrenzen dicht te gooien. Dat hij dat niet doet bewijst dat hij helemaal niet van zins is om het probleem echt aan te pakken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten