snapshot 21

Peiling bewijst: de Kaag-coalitie gaat CDA en VVD helemaal opblazen

Geen categoriejun 06 2021, 10:45
Uit een nieuwe peiling van Maurice de Hond met de vraag hoe kiezers reageren op bepaalde coalitiemogelijkheden blijkt heel duidelijk dat a) Nederland tot op het bot verdeeld is en b) dat CDA en VVD zichzelf totaal opblazen als ze gaan regeren met PvdA én GroenLinks. Want de achterlijke Nederlandse kiezer denkt blijkbaar écht nog steeds dat er inhoudelijk grote verschillen zijn tussen de groene communisten van Jesse Klaver enerzijds, en de PvdA en D66 anderzijds. Lachwekkend, natuurlijk.
Opiniepeiler Maurice de Hond heeft kiezers gevraagd naar hun reacties op verschillende mogelijke regeringscoalities. En wat blijkt? De zogenaamde Kaag-coalitie is de minst populaire optie van allemaal. Zelfs een coalitie met de JudassenAlliantie van Joost Eerdmans kan op meer steun rekenen. En dat geldt ook voor een coalitie met alleen de PvdA, voortzetting van de huidige coalitie met ChristenUnie, en - oh ja! - een minderheidsregering van VVD, D66 en CDA.
Het rapportcijfer van de Kaagcoalitie - VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks - kan dus maar op een 4 (vier!) rekenen. Dat is voor Nederlandse begrippen enorm slecht. Een coalitie met PvdA doet het een stukje beter met een 4,6 wat ook geldt voor een coalitie met de JudassenAlliantie van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. Een minderheidscoalitie met alleen het motorblok krijgt een 4,5.
En het hoogste cijfer? Dat gaat naar... wait for it... voortzetting van de huidige desastreuze, verschrikkelijke, anti-vrijheidscoalitie van het motorblok plus ChristenUnie. Aan de ene kant is dat lachwekkend omdat deze coalitie natuurlijk verschrikkelijk is, maar aan de andere kant is het ook wel weer heel veelzeggend om te zien de Kaagcoalitie nóg meer gehaat wordt.
Dit brengt ons tot een volgend aspect van de peiling: want De Hond heeft ook gevraagd aan kiezers van de specifieke betrokken partijen wat de kans is dat ze weer op die partij stemmen als die deelneemt aan een bepaalde coalitie. En wat blijkt? CDA en VVD blazen zichzelf totaal op als ze met GroenLinks in een coalitie gaan zitten.
Totaal. Ze worden dan écht gevierendeeld.
Wat je hier ziet is dat 27% van de VVD'ers niet meer op die partij stemt als ze in de Kaag-coalitie stappen. Voor CDA'ers geldt dat zelfs voor 35%. Dan blijft er dus echt niets meer over van die laatste partij.
Aan de andere kant is een coalitie met JA21 weer zelfmoord voor D66. Want hoewel Eerdmans dénkt dat hij zijn clubje 'mainstream kan maken,' is dat natuurlijk onzin. D66 kan nooit zaken doen met een partij die er enigszins rechtse standpunten op nahoudt, zeker niet wat betreft het klimaat en immigratie. De leiders van VVD en CDA willen daar ook niet aan, maar zij gebruiken D66 om hen het excuus te geven zo'n coalitie geen échte kans te geven. Maar ja, leg dat maar eens uit aan Eerdmans, die daadwerkelijk denkt dat hij en zijn vrienden voor macht kunnen gaan.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Hoe dan ook, je kunt dus alleen maar concluderen dat wat er ook gebeurt, een coalitie zoals Kaag die wil buitengewoon desastreus zal uitpakken voor CDA en VVD. Niet omdat de verschillen tussen GroenLinks enerzijds en linkse partijen als D66 en PvdA anderzijds werkelijk significant zijn, maar omdat de kiezer nog steeds in de mythe gelooft dat dit zo is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten