Peiling Kantar: VVD eenzaam bovenaan (40 zetels), Wopkes CDA naar 17… domme Nederlanders!

Peiling Kantar: VVD eenzaam bovenaan (40 zetels), Wopkes CDA naar 17… domme Nederlanders!

VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Wopke Hoekstra, in de Tweede Kamer. Bron: Screenshot Tweede Kamer.

In de peiling van Kantar verandert er nauwelijks iets ten opzichte van hun eerdere peilingen. De VVD blijft met 40 zetels ruim de grootste partij. Het CDA komt volgens hen op 19 zetels (+2) te staan en de PVV blijft met 17 zetels gelijkstaan op plek drie.

Bij Kantar zijn ze overduidelijk wel héél erg optimistisch over het aantal zetels dat de partijen VVD en CDA gaan halen in de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Hier het hele overzicht, waarin te zien is dat de VVD bovenaan blijft met 40 zetels. Het CDA rukt op, maar de afstand lijkt te groot om te overbruggen in slechts één week tijd. De rest blijft ook allemaal maar gelijk:

Er is dit keer ook best reden om te twijfelen aan deze cijfers. In het stukje 'onderzoeksverantwoording' geeft Kantar de volgende informatie:

"Aantal respondenten: aan het onderzoek werkten 1.596 Nederlanders (18+) mee (bruto steekproef: n=3.000, respons = 53%)."

Van de drieduizend ondervraagden reageerde slechts iets meer dan de helft. De steekproefmarge voor de VVD zou wat hen betreft ongeveer 2 zetels zijn. Nou, dat is nog steeds érg optimistisch!

Over de reden waarom zoveel mensen op de VVD zeggen te zullen stemmen, zegt Kantar het volgende:

"De meeste kiezers die besluiten om op de VVD te gaan stemmen, doen dat omdat ze vinden dat Mark Rutte ons goed door de coronacrisis leidt. Daarnaast zien ook veel VVD-kiezers niemand anders die de taak van Rutte zou kunnen overnemen en de bijkomende stabiliteit van het land kan bewaren."

Excuses, maar dat zijn dan behoorlijk domme Nederlanders. Rutte maakt er, samen met Hugo de Jonge, qua coronabeleid namelijk echt een ontzettende puinhoop van. Het harde ingrijpen, dat in het begin van de coronacrisis nodig was (of nodig leek), gebeurde niet. Dat werd continu twee weken uitgesteld en terwijl het virus wild om zich heen greep werd er gekeken of overal wel draagvlak voor was. Ondernemers, waar Rutte en zijn "ondernemerspartij" VVD zich hard voor zeggen te maken, zijn de dupe van dit achterlijke wanbeleid. Want nu versoepelen juist nodig lijkt, blijft alles potdicht zitten. En dan hebben we het over al het geklungel met vaccins nog niet eens gehad.

Het lijkt er dus meer op dat deze 1.596 respondenten geen betere minister-president voor zich zien dan Mark Rutte, maar dat maakt hem echt niet ineens goed. Genoeg redenen om dus te fronsen over deze peiling. Maar in het geval dat Kantar tóch iets goed doet: dan zegt dat iets over de beroerde staat van de democratie in ons land, met Rutte-doctrine en al.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties