Peiling: kiezer wil centrumrechts kabinet met VVD, CDA en D66

Geen categoriemei 10 2015, 9:45
Geen VVD en PvdA meer.
In de nieuwe peiling van Maurice de Hond zitten er deze week geen verschuivingen vergeleken met de vorige week. Volgens De Hond zijn we "klaarblijkelijk weer in een rustiger periode beland". Dit is hoe de peiling eruitziet, met de VVD als grootste partij (26 zetels), gevolgd door CDA (23), SP (23), PVV (20) en D66 (17):
peilingdehond
Interessant deze week is wat De Hond nog meer heeft gepeild. Hij vroeg de kiezers welke mogelijke kabinetscombinaties ze het liefste zouden willen. De Hond legde tien verschillende combinaties voor die allemaal mogelijk zouden kunnen zijn na de volgende verkiezingen (zonder te hebben gekeken naar het aantal zetels, want niet alle combinaties zijn haalbaar als we nu naar de peilingen kijken).
Een combinatie tussen VVD, CDA en D66 blijkt favoriet. Hoe dat komt? De Hond legt uit: "Dat komt omdat de huidige D66-kiezers duidelijk een voorkeur hebben voor een combinatie over rechts dan over links." Dat is razend interessant. De drie partijen hebben samen 66 zetels in de peilingen. Tien zetels verwijderd van een meerderheid.
Als het kabinet zou vallen, en als de uitslagen dan een beetje lijken op de zetelverdeling in deze peiling van De Hond, dan lijkt een kabinet van VVD, CDA en D66 het meest logisch. De PvdA doet niet meer mee, niemand wil met de SP regeren en de VVD zal opnieuw de grootste partij zijn. De liberalen kunnen dan eindelijk weer over centrumrechts regeren.
Wat vind jij? Moet er een VVD-CDA-D66-kabinet komen of heb je liever een kabinet van een andere samenstelling?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten