Peiling: PVV blijft grootste partij, wint twee zetels van SP na vluchtelingendebat

Geen categoriesep 13 2015, 9:45
De PVV komt sterker uit het vluchtelingendebat en wint zetels van de SP. De kabinetspartijen staan samen slechts op 30 zetels.
Uit de peiling van Maurice de Hond blijkt dat de PVV nog steeds torenhoog staat. De partij van Geert Wilders spint garen bij de migratiecrisis die de afgelopen weken de gemoederen beheerst. Na het vluchtelingendebat deze week krijgt de partij er twee extra zetels bij. De SP, die zich minder sterk profileert in het debat, verliest twee zetels.
Screen Shot 2015-09-13 at 09.22.20
De kabinetspartijen staan nog steeds op slechts 30 zetels. Vooral de PvdA doet het slecht in de peilingen en staat op een verlies van 29 zetels ten opzichte van de vorige verkiezingen. Vooral GroenLinks profiteert van de slechte positie van de PvdA. Onder het leiderschap van de nieuwe, jonge lijsttrekker Jesse Klaver stijgt de partij opnieuw in de peilingen. Inmiddels staat Groenlinks op negen zetels winst ten opzichte van hun huidige zetelaantal. De nieuwe partij VNL van Joram van Klaveren en Bram Moszkowicz blijft stabiel op twee zetels.
De vluchtelingencrisis verdeelt Nederland tot op het bot. Een krappe meerderheid van de gepeilde kiezers is het eens met het Europese voorstel om 9000 vluchtelingen in Nederland op te vangen, maar 44 procent ziet geen heil in het plan. Maar liefst 60 procent van de stemmers van regeringspartij VVD is ontevreden dat de regering akkoord is gegaan met het plan.
Screen Shot 2015-09-13 at 09.27.41
Van alle partijen is het vluchtelingenbeleid van de PVV relatief het populairst. 24% van de kiezers vindt dat de PVV het beste beleid heeft in de migrantenkwestie. Opvallend is dat het PVV-beleid ook populair is onder een derde van de VVD-stemmers. Ook een kwart van de mensen die SP stemmen, steunt het beleid van de PVV. Dit kan het zetelverlies van de SP ten opzichte van de PVV verklaren in de peiling van deze week.
Screen Shot 2015-09-13 at 09.28.00
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten