Peilingen! Electorale verzwakking VVD zet door (-2) vanwege beschamende en langdradige stikstofcrisis

Geen categorienov 17 2019, 9:45
De beschamende stikstofcrisis begint effecten te hebben op de VVD in de peilingen van Maurice de Hond (Peil.nl). De partij van premier Rutte verliest deze week zelfs 2 zetels, bijna 10% van haar steun onder de bevolking. Ook de SP verliest deze week een zetel en het verlies van de rode rakkers en de VVD komt ten goede aan Forum voor Democratie (+2) en het GroenLinks van Jesse Klaver (+1).

Peilingen van 17 november 2019

[caption id="attachment_239580" align="aligncenter" width="600"]Bron: Maurice de Hond / <a href=Peil.nl" width="600" height="382" /> Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Volgens de peiling van Maurice de Hond profiteert Forum voor Democratie nu premier Rutte zit te kwakkelen en de stikstofcrisis langer aanhoudt dan gewenst. Momenteel zijn de PVV van Geert Wilders en FVD zelfs samen goed voor ruim 35 zetels in het parlement, tenminste als er nu verkiezingen zouden zijn en De Hond net als tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van maart jl. wederom in de juiste richting gokt.
Met name de berichtgeving rondom de verlaging van de maximumsnelheid lijkt de VVD parten te spelen. Kiezers van de VVD zijn volgens De Hond namelijk vaker tegenstander van deze generieke stikstofmaatregel (39% van de VVD-kiezers is negatief en 32% positief). Maar hoe realistisch het is dat kiezers hun stem laten afhangen van één aspect als de maximumsnelheid terwijl de facto de snelheid op de wegen nog niet is verlaagd weten we niet.
Wellicht is het slechts een media-effect en wint de VVD de zetels binnenkort weer terug. De reden hiervoor ziet u op de onderstaande tabel, VVD'ers zijn namelijk minder negatief over het verlagen van de maximumsnelheid dan CDA'ers, maar het CDA verloor deze week dus helemaal géén zetels:

VVD'ers minder negatief dan CDA'ers over maximumsnelheid

[caption id="attachment_239582" align="aligncenter" width="810"]Bron: Maurice de Hond / Peil.nl Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten