Kiezer gelooft framing van kabinet aangaande stikstof niet, vinden dat 'problemen door politiek worden veroorzaakt'

Geen categorienov 17 2019, 10:50
Nederlandse kiezers lijken enigszins gedesillusioneerd in premier Rutte nu de stikstofcrisis aanhoudt en de premier afgelopen week tijdens de persconferentie in Nieuwspoort de beantwoording van cruciale vragen voor zich uit schoof. Uit de meest recente peiling van Maurice de Hond (Peil.nl) blijkt zelfs dat een meerderheid van de kiezers het Mark Rutte aanrekent dat de stikstofcrisis zo langdradig is. Volgens kiezers worden problemen door de politiek veroorzaakt.

Kiezer prikt door stikstofcrisis van kabinet

[caption id="attachment_239587" align="aligncenter" width="900"]Bron: Maurice de Hond / <a href=Peil.nl" width="900" height="258" /> Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Wanneer we naar de bovenstaande tabel kijken zien we de beantwoording van kiezers van diverse partijen op een aantal stellingen. De percentages betreffen het aantal van de kiezers in de desbetreffende groep, bijvoorbeeld VVD-kiezers -die het voor 16% eens zijn met de stelling dat premier Rutte verantwoordelijk is voor de stikstofcrisis. VVD-kiezers lijken op basis van de resultaten van de peiling van De Hond premier Rutte niet als verantwoordelijk te zien.
Dat is natuurlijk wel wat raar, want de premier is toch echt hoofdverantwoordelijk voor de wetgeving die afgelopen jaren is geratificeerd.
Als we kijken naar de laatste stelling die De Hond zijn panel voorschotelde dan wordt pijnlijk duidelijk dat Nederlanders heel goed door de juridische stikstofcrisis heen prikken en de 'natuurcrisis'-framing van het kabinet niet echt kunnen waarderen.
De bubbel die het kabinet de mensen voorhoudt wordt gewoonweg niet geaccepteerd. Zelfs de linkse kiezers geven in de vragenlijst toe dat 'de politiek de problemen zelf veroorzaakt'. Echter zien we bij de kiezers van de regeringspartijen andere patronen. Kiezers die VVD, CDA of D66 stemmen vinden namelijk minder vaak dat de politiek problemen veroorzaakt.
Wellicht komt dit omdat kiezers van die partijen de problemen niet ervaren omdat zij binnen de 'bevriende categorieën' van de coalitiepartijen vallen. En dus bescherming genieten voor de desastreuze politiek van kabinet Rutte 3.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten