Peilingen: Minister Carola Schouten (CU) daalt in Minister-ranking door gestuntel tijdens stikstofcrisis

Geen categoriedec 15 2019, 11:00
De stikstofcrisis laat sporen na in de peilingen van Maurice de Hond (Peil.nl) en dan met name voor minister Carola Schouten. Uit een rondvraag onder het kiezerspanel van De Hond blijkt dat Schouten keihard is gedaald in de Minister-ranking. Door de stikstofcrisis zakte Schouten van de eerste plaats naar de 11e. Schouten was tot augustus 2019 nog een populaire minister, maar daar is nu weinig van over. Helemaal onderaan de Minister-ranking bungelt Kajsa Ollongren al jaren.

Minister-ranking van Maurice de Hond

[caption id="attachment_241613" align="aligncenter" width="670"]Bron: Maurice de Hond / Peil.nl Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Nu is het niet 100% zeker waarom Minister Carola Schouten (CU) zomaar ineens daalt in de Minister-ranking van Maurice de Hond, maar als we de peildata erbij pakken wordt snel duidelijk wat er is gebeurd. In september leek de lucht nog blauw voor de aanvoerder van het Minister van Landbouw en Visserij, maar enkele maanden later in december niet meer. Wat is er gebeurd?

Escalatie stikstofcrisis

Door de ontwikkeling van brakke wetgeving, gecombineerd met een lakse houding bij het kabinet, geraakte Nederland in de 'stikstofcrisis'. Deze crisis werd aanvankelijk veroorzaakt door de implementatie van wet- en regelgeving die gewoonweg niet aansloot bij de realiteit. Het vergunningssysteem bedoeld om de uitstoot van emissies te beperken rammelde eveneens aan alle kanten.
De Raad van State -'s lands hoogste bestuursrechter- oordeelde daarom in mei jongstleden dat het PAS-vergunningssysteem onwettig was en moest worden geschrapt. Hierdoor kwamen de vergunningen voor bouwers en boeren te vervallen en vielen duizenden projecten stil.De economische schade daarvan is nog steeds niet volledig bekend, maar loopt mogelijk in de miljoenen tot wellicht zelfs miljarden euro's.
De onduidelijkheid van Schouten leidde vervolgens tot escalatie in oktober en november toen massale protesten tegen het stikstofbeleid werden georganiseerd door de harde werkers in de bouw en de boeren. De reactie van het ministerie van Landbouw en Visserij was mager en droeg bij aan het verlies van vertrouwen in Schouten. Met een spoedwet wil het kabinet de stikstofcrisis nu een halt toe roepen, maar de schade -voor zowel de economie als Schouten- is al geleden.
Zo snel kan het dus gaan in de politiek: van de meest geliefde minister naar de 11e plek in slechts drie maanden tijd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten