Peilingen: GroenLinks verliest zetel na stop 'scorebordpolitiek', vertrouwen in Jesse Klaver daalt

Geen categoriedec 15 2019, 10:00
Aan het begin van het huidige parlementaire jaar kondigde Jesse Klaver van GroenLinks met groot bombarie aan dat hij het 'helemaal anders gaat doen' en hekelde hij de zogenaamde 'scorebordpolitiek'. Nu maanden later zien we in de peilingen inderdaad dat Klaver zijn woord houdt. Het scoren van GroenLinks is voorbij en de partij verloor deze week één zetel aan de Partij voor de Dieren. Het vertrouwen van kiezers in Klaver is eveneens tanende, zo meldt De Hond (Peil.nl).

Peilingen van 15 december 2019

[caption id="attachment_241602" align="aligncenter" width="600"]Bron: <a href=Maurice de Hond / Peil.nl" width="600" height="411" /> Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Als we kijken naar de bovenstaande tabel dan blijkt duidelijk dat GroenLinks het de afgelopen maanden niet zo goed doet. De partij is dan wel vrij stabiel, maar verliest deze week wel zomaar een zetel aan de Partij voor de Dieren van Esther Ouwehand.
Het verlies sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 is nu nog minimaal, maar gezien de steeds in opspraak rakende partijgenoten van Klaver is het niet vreemd als GroenLinks komende weken meer zetels gaat verliezen. Met name PvdA, D66 en Partij voor de Dieren maken hierdoor meer kans op extra kiezers die om evidente redenen overstappen van de groene golf van Klaver naar een partij met wat meer inhoud.
Volgens Maurice de Hond verliest fractievoorzitter Klaver -die onlangs aankondigde weer politiek leider te willen spelen- tevens het vertrouwen van de kiezers. Dat ziet u hieronder in de 'rangorde vertrouwen in fractievoorzitters':

Rangorde vertrouwen in fractievoorzitters

[caption id="attachment_241608" align="aligncenter" width="666"]Bron: Maurice de Hond / Peil.nl Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten