Peilingen: Nederland niet onder de indruk van nieuwe ministers; coalitie wint er geen enkele zetel mee

Geen categorieokt 22 2017, 9:45
Nederland ontvangt de nieuwe ministersploeg die straks naar de naam Rutte III gaat luisteren maar lauwtjes. Onbekend maakt onbemind, zo blijkt maar weer eens, en geen van de coalitiepartijen weet dan ook zetels te scoren bij de peilingen die Maurice de Hond deze week hield.
peilingen 15-10-2017
Peiler Maurice de Hond is deze week kort over de virtuele zetelverschuivingen in de Tweede Kamer: 'Vandaag zien we geen verschuivingen,' zo mailt hij journalisten. Wat betekent dat de stand van vorige week blijft staan. Toen zaken we de (nieuwe) coalitiepartijen VVD en D66 zetels inleveren. Tegelijkertijd zette het Forum voor Democratie hun gestage opmars voort en noteerden zij een nieuw record van maar liefst 10 zetels.
Dat blijft allemaal in stand. Wat dus betekent dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet hebben kunnen scoren door hun troefkaarten het kabinet in te sturen. Deze week werd namelijk bekend welke personen kunnen rekenen op een ministerspost of een staatssecretariaat in Rutte III, en die lijst is lang. Er is duidelijk gekozen voor veel lokaal talent, waardoor diverse gemeentes zoals Zwolle en Amsterdam nu met de gemeenteraadsverkiezingen reeds in aantocht nog op zoek moeten naar nieuwe wethouders.
Maar kennelijk hebben ook de bekende Haagse namen in het derde kabinet van Mark Rutte de kiezer niet bewogen om hun stem te gunnen aan de nieuwe bazen van dit land: Halbe Zijlstra, Carola Schouten, Sander Dekker, Eric Wiebes, Mona Keijzer en Raymond Knops maken de kiezer warm noch koud, zo blijkt.
Eigenlijk kon het ook niet anders: op de VVD na houden alle partijen hun troefkaarten in hun hand én in hun Kamerfractie. Dat zowel Buma als Pechtold en Segers ervoor kiezen om volksvertegenwoordiger te blijven mag dan wellicht goed zijn voor de 'stabiliteit' van het kabinet-Rutte III: goed voor wat nieuwe ballen uit de electorale ballenbak is het in ieder geval op dit moment nog niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten