Peilingen: VVD raakt opnieuw zetels kwijt, en ook klimaatdrammers GroenLinks gaan onderuit

Peilingen: VVD raakt opnieuw zetels kwijt, en ook klimaatdrammers GroenLinks gaan onderuit

Mark Rutte en Jesse Klaver. © De Dagelijkse Standaard.

De VVD staat op ongekende hoogte in alle peilingen maar de steun brokkelt toch langzaamaan een beetje af, zo zien we in de peiling van Kantar. En nadat al bleek dat GroenLinks niet meer zo populair is als voorheen ‒ zelfs niet in het o zo progressieve Amsterdam ‒ blijken ze landelijk ook al aanhang te verliezen.

Peilingen: VVD raakt opnieuw zetels kwijt, en ook klimaatdrammers GroenLinks gaan onderuit
Peiling 25 februari 2021 van Kantar

De VVD blijft in de nieuwste peiling van Kantar vooralsnog meer dan twee keer zo groot als de PVV en haalt 40 zetels. Het blijft opmerkelijk dat de VVD zo populair is in de peilingen, terwijl het duidelijk zichtbaar is dat het ongenoegen jegens het coronabeleid flink is toegenomen. Toch lijkt de aantrekkingskracht van de partij op z'n retour, want vorige maand waren dat er nog twee meer.

Bij de progressieve middenpartijen is het stuivertje wisselen. Waar D66 een virtuele zetel stijgt, verliest GroenLinks er juist één. De afgelopen weken lijkt D66 iets op te krabbelen ten koste van GroenLinks, wat nogmaals duidelijk maakt dat de marges op links enorm klein zijn. Iedere zetel die wordt gewonnen door een linkse partij gaat ten koste van een zeteltje bij een andere linkse partij. Maar voorlopig weten partijen zoals D66, GroenLinks en de PvdA weinig tot geen zetels weg te plukken bij de centrum- of rechtse partijen. Sterker nog: met Volt (1 zetel) is er een nieuwe kaper op de kust.

Ondertussen duurt het nog drie weken tot de verkiezingen, en de maatschappelijke onrust over de coronamaatregelen neemt met de dag toe. Het zou goed kunnen dat dit de VVD nog veel meer zetels gaat kosten. Tenzij de partij strategisch ineens het land weer een beetje opengooit zo vlak voor de verkiezingen, maar daarvan is nog geen sprake. Er zit maar één ding op: we zullen op 17 maart zien of mensen weer massaal in de VVD-misleiding zijn getrapt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties