Peilingwijzer: Zetel voor VNL

Geen categoriejul 15 2015, 8:18
VoorNederland (VNL) staat voor het eerst op één zetel in de Peilingwijzer van de NOS, een samenvoeging van vijf opiniepeilingen.
De klassiek-liberale partij wordt deze keer voor het eerst opgenomen in de Peilingwijzer, omdat meerdere onderzoeksbureaus VNL op één tweede kamerzetel peilen. Peil.nl van Maurice de Hond voorspelt zelfs twee zetels voor de jonge partij.
In april werd bekendgemaakt dat de voormalige strafpleiter Bram Moszkowicz lijsttrekker wordt van VNL bij de volgende verkiezingen, en sindsdien gaat het goed met de partij in de peilingen. Het bureau van Maurice de Hond voorspelt al maanden dat VNL goede kans maakt op een zetels, maar ook andere peilingbureaus zijn de partij van kamerlid Joram van Klaveren gaan meenemen in hun peilingen. Dat leidt er nu toe dat de partij in beeld is gekomen bij de Peilingwijzer, dat een soort gemiddelde van meerdere peilingen berekend en dus wordt gezien als een betrouwbare steekproef van hoe de Nederlandse kiezer denkt.
De NOS schrijft:
Politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, wijst erop dat de partij bij twee peilingbureaus 1 Kamerzetel haalt en bij Maurice de Hond 2 zetels. In de Politieke Barometer en bij I&O Research haalt VNL geen zetel, maar bij het laatste bureau scheelt het niet veel.
Louwerse: "Je ziet toch dat een bekend gezicht als dat van Moszkowicz helpt als je op de kaart wilt komen. Dat is met Henk Krol ook gebeurd bij die andere nieuwkomer van de afgelopen jaren, 50Plus."
Screen Shot 2015-07-15 at 08.07.50
Zoals te zien is, staat VNL op nul tot twee zetels. De peiling heeft namelijk een foutmarge van één zetel, maar het meest waarschijnlijk is dat VNL op één zetel uitkomt. De grootste partij in de peilingen is nog altijd de VVD, maar die partij kan rekenen op een stuk minder zetels dan ze bij de laatste tweede kamer verkiezingen hebben behaald: de partij staat op 14 zetels verlies. Coalitiepartner PvdA moet zelfs 26 zetels inleveren als het aan de peiling ligt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten