Plasterk: AIVD en MIVD geen schoothondjes VS

Geen categoriejan 23 2015, 13:00
De Nederlandse geheime diensten houden zich gewoon aan de Nederlandse wetten.
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zegt dat de Nederlandse geheime diensten AIVD en MIVD géén schoothondjes zijn van de Verenigde Staten. Volgens klokkenluider en voormalig NSA-medewerker Edward Snowden is dat wel het geval, en doen onze inlichtingendiensten precies wat van ze wordt gevraagd.
Plasterk wil er niet veel over kwijt - hij laat niet meer los dan strikt noodzakelijk - maar hij heeft vandaag wel het volgende gezegd: "De Nederlandse diensten houden zich aan de Nederlandse wetten. Die worden in volle openbaarheid vastgesteld door de Tweede en Eerste Kamer. De diensten doen wat ze moeten doen." Ik ben geen fan van minister Plasterk, maar zo is het wel.
Toen Snowden twee dagen geleden tegen Nieuwsuur zei dat de Nederlandse geheime diensten in feite schoothondjes zijn van de Amerikanen had ik meteen al mijn twijfels. Waarom zei Snowden dat? Probeerde de inmiddels in Rusland wonende ex-spion nou de Europeanen en Amerikanen tegen elkaar uit te spelen? Ik vroeg me af: wat is er in hemelsnaam erg aan een goede samenwerking met de Amerikanen, een van onze grootste vrienden? Ik schreef:

Onze inlichtingendiensten heben dus een goede band met de diensten van de Verenigde Staten. Dat is wat de klokkenluider zegt. Schokkend, zeg. En nu allemaal even klappen voor Snowden, graag. Wat een held is die man. Oké, genoeg gejuicht? Dan is het nu tijd voor een kritische vraag. Wat is er zo erg aan het feit dat wij op een quid pro quo-basis intensief samenwerken met de Amerikanen en geen informatie achterhouden als daar geen grond voor is?

We mogen juist blij zijn met die samenwerking, omdat we helemaal in ons uppie niets zouden bereiken wat betreft inlichtingen (dankzij het beperkte budget voor de AIVD en MIVD), en omdat de VS de door onze inlichtingendiensten vergaarde informatie nodig heeft om nieuwe aanslagen te voorkomen. Wij voorzien de Amerikanen van cruciale informatie en vice versa.

Het groots aangekondigde interview met Snowden in Nieuwsuur en de Volkskrant stelde inhoudelijk verder bar weinig voor. Hij riep iets over onze samenwerking met de Amerikanen en dat hij geen fan is van het verzamelen van veel data door de inlichtingendiensten en dat was het dan wel. Meer heeft hij gewoon niet te vertellen, omdat hij niet weet hoe de samenwerking tussen Nederland en de VS precies is geregeld. Ik denk dat we Snowden voortaan maar niet meer serieus moeten nemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten