Plotselinge intensivering van migratiestromen Turkije-Griekenland: van 60 migranten naar 278 per dag

Plotselinge intensivering van migratiestromen Turkije-Griekenland: van 60 migranten naar 278 per dag

Het aantal migranten dat via Turkije-Griekenland naar de Europese Unie is afgereisd, is in de afgelopen maanden flink gestegen. In augustus dit jaar arriveerden 1.570 migranten op de Griekse eilanden, een verdriedubbeling in vergelijking met een jaar eerder! In 2018 waren dat er nog maar 479. De Grieken zijn allerminst blij met de aanwas: hun eilanden liggen deels in puin, via The Times.

Maar de rechten van de Grieken doen er natuurlijk niet toe voor de Europese Unie, die de Grieken overigens al bijzonder slechte dealtjes heeft aangeboden ten tijde van de Eurocrisis van 2011. In ruil voor leningen moesten de Grieken vervolgens hun belangrijkste infrastructuur afstaan aan de Chinezen. Dat zul je nergens lezen, maar dat was wel het gevolg van het in de steek laten van de Grieken door de "Europese waardegemeenschap".

Tot overmaakt van ramp maakte de Europese migratiecrisis van 2015 een einde aan delen van de toerismesector van de Grieken. Duizenden migranten landden plotseling op kleine eilandjes en riepen om hun rechten. De internationale wetgeving verplichte de noodlijdende Grieken vervolgens tot het opvangen van de vluchtelingen. Dat daarmee de eigen inwoners nog verder in de armoede werden gedrukt maakte de EU natuurlijk niets uit. Tot zover de "waardegemeenschap".

Toen de migratiestromen via de Turks-Griekse waren geslonken in 2016 sloot de EU nog even snel een deal met de Turkse regering. In ruil voor geld zou de de Turkse staat de grenzen zo handhaven dat vluchtelingen niet naar de EU konden reizen. Turkije heeft zich vervolgens met succes ingezet om de uitstroom van migranten naar Europa te beperken, maar nu lijkt het alsnog mis te gaan. Waar er in de afgelopen twee jaar zo'n 60 migranten per dag in Griekenland landden, daar is dat de afgelopen maanden gemiddeld zo'n 278 migranten per dag. De Griekse eilanden zitten hierdoor weer in grote problemen, de migranten natuurlijk ook.

Het is alsof een blinde een dove leidt. Aangezien de Europese Unie zelf te lamlendig is om de grenzen van de Europese natiestaten fatsoenlijk te beschermen moeten anderen het blijkbaar opknappen. Maar dat je hierdoor de regie verliest, zoals in het geval van de Turkije-deal, is overduidelijk en dit leidt tot ongelukkige incidenten zoals de Grieken nu ervaren.

Maar dat is ook precies het punt: de krachten die de EU beheersen willen graag méér vervangingsmigratie.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
migratie Griekenland

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties